Creşterea accesului la medicamente pe fondul creşterii veniturilor unei clase mijlocii în extindere la nivel mondial, precum şi perspectivele economice ale ţărilor dezvoltate vor contribui la reşterea cheltuielilor cu medicamentele la 1.000 de miliarde de dolari în 2014 şi 1.200 de miliarde de dolari în 2017, arată ultimul raport IMS Health.
Potrivit raportului, în SUA, un eşec al implementării Programului de asigurări de sănătate obligatorii şi accesibile (Obamacare) ar putea lăsa o populaţie însemnată neasigurată medical, până la nivelul în care prevenţia să fie dată la o parte pentru a putea rezolva cazurile grave, care vor fi tot mai multe. Doar puţin peste 100.000 de americani fără asigurare de sănătate s-au înscris în program în octombrie, prima lună de înscriere doar 1,5% din obiectivul total propus până la sfârşitul lui martie 2014.
Janponia se confruntă cu îmbătrânirea populaţiei şi implicit cu o creştere a cererii pentru medicamente. De aceea, guvernul a decis ca 60% dintre medicamentele comercializate aici vor fi generice până în 2018.
În Europa, accesul pacienţilor la medicamente inovative a scăzut, pe fondul măsurilor de austeritate luate în ultimii ani, care nu au permis actualizarea listelor de compensare, cum este cazul României.
După calculele experţilor IMS, China va genera 34% din totalul cheltuielilor cu medicamentele în următorii cinci ani.