Cand si pentru ce se plateste timbrul literar? Cum se evidentiaza pe factura si care sunt inregistrarile contabile, atat in cazul vanzatorului, cat si al cumparatorului?
Luminita Dobrescu – Bucuresti
In conformitate cu prevederile art. 1 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii si de divertisment, cu modificarile si completarile ulterioare, timbrul literar se determina prin aplicarea procentului de 2% la pretul de vanzare al unei carti si se adauga acestui pret. Se percepe pentru fiecare exemplar de carte beletristica din literatura romana sau traduceri (lucrari de proza, critica literara, versuri, piese de teatru, literatura pentru copii, memorialistica, eseuri si altele de aceeasi natura), precum si pentru operele clasice sau traducerile cu drepturi de autor care nu mai beneficiaza de protectie legala, vandute prin unitatile de orice fel, editate sau nu in Romania.
Toate persoanele juridice, precum si persoanele fizice autorizate, care editeaza sau importa carte beletristica ce urmeaza sa fie vanduta cu amanuntul, sunt obligate sa determine valoarea timbrului literar si sa o imprime distinct pe fiecare carte, adaugand-o pretului de vanzare al acesteia. Vor fi imprimate, de asemenea, denumirea, banca si contul de virament ale uniunii de creatori pentru care a optat titularul dreptului de autor ori, dupa caz, mostenitorii acestuia sau importatorul, in cazul cartilor beletristice importate.
Persoanele juridice, precum si persoanele fizice autorizate, care editeaza sau importa carte beletristica ce urmeaza sa fie vanduta cu amanuntul, fie prin retele proprii ale acestora, fie prin alte retele de difuzare, sunt obligate sa vireze in conturile organizatiilor de creatori beneficiare sumele incasate, rezultate din aplicarea timbrului literar, raspunzand, potrivit legii, pentru respectarea optiunii titularilor de drepturi de autor ori, dupa caz, a mostenitorilor acestora. In acest scop, unitatile platitoare vor mentiona, intr-o situatie anexa la ordinul de plata, titlul lucrarii, numarul de exemplare vandute, pretul de vanzare si suma incasata reprezentand valoarea timbrului literar.
Unitatile care vand cu ridicata carte beletristica nu au dreptul sa incaseze valoarea timbrului literar, cu exceptia cazurilor in care vanzarea se face catre persoane fizice sau persoane juridice care nu achizitioneaza carte in scopul revanzarii.
In cazul cartilor beletristice pentru care drepturile de autor se afla in perioada de protectie legala, destinatia timbrului literar va fi hotarata de titularii de drepturi de autor ori, dupa caz, de mostenitorii acestora. Pentru operele clasice sau traducerile ale caror drepturi de autor nu se mai afla in perioada de protectie legala, destinatia sumelor incasate din aplicarea timbrului literar va fi hotarata de catre editor. Pentru cartile beletristice importate, destinatia sumelor incasate din aplicarea timbrului literar va fi hotarata de catre importator.
In cazul in care exista mai multe organizatii de creatori ce pot beneficia de sumele incasate din aplicarea timbrului literar, iar toti cei in drept nu isi manifesta optiunea, potrivit legii, desi editorul face dovada ca a solicitat exprimarea acesteia, destinatia timbrului literar va fi hotarata de catre editor. In cazul in care numai o parte din cei in drept isi manifesta optiunea, potrivit legii, desi editorul face dovada ca a solicitat tuturor exprimarea acesteia, sumele obtinute din aplicarea timbrului literar vor fi virate in contul organizatiilor pentru care si-au exprimat optiunea cei in drept si in contul organizatiei alese de catre editor, pentru cei care nu si-au exprimat optiunea, potrivit regulilor de mai sus. Solicitarea optiunii titularilor de drepturi de autor sau a mostenitorilor acestora, dupa caz, se face de catre editor odata cu incheierea contractului de editare.
Daca nici titularii de drepturi de autor sau mostenitorii acestora si nici editorii sau importatorii, dupa caz, nu si-au manifestat optiunea, sumele obtinute din aplicarea timbrului literar vor fi virate in mod egal in contul organizatiilor de creatori prevazute in lista organizatiilor de creatori beneficiare ale timbrului literar.
Unitatile platitoare au obligatia ca pana la data de 20 a fiecarei luni, cu exceptia lunii decembrie, pentru care termenul este data de 31 ianuarie a anului urmator, sa vireze in conturile organizatiilor de creatori beneficiare incasarile din luna precedenta, reprezentand valoarea timbrelor.
Agentii economici care incaseaza sumele rezultate din aplicarea timbrului literar factureaza, respectiv evidentiaza in contabilitatea proprie contravaloarea acestora, dupa cum urmeaza:
4111 = % 102 lei (pretul de vanzare)
(512, 531)
707 100 lei (pretul de vanzare,
fara valoarea timbrului)
447 2 lei (valoarea timbrului)
447 = 512 (531) 2 lei (valoarea timbrului
datorata, virata)
Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, potrivit Codului fiscal, se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata si impozitele, taxele, daca prin lege nu se prevede altfel.
Cum nu exista prevederi in acest sens legate de timbrul literar, rezulta ca platitorii de taxa pe valoare adaugata vor include in baza de impozitare si valoarea timbrului.
Potrivit reglementarilor contabile, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
Rezulta ca beneficiarul va inregistra in contabilitate astfel:
371 = 401102 lei (costul de achizitie)
(512, 531)
Cum se inregistreaza in contabilitate o polita de asigurare de pensie privata pentru asociatul unic care este si administratorul societatii? Acest contract este pe numele societatii pentru administratorul care beneficiaza doar de dividende.
Roxana Iorga – Bucuresti
Potrivit Codului fiscal si a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, cu modificarile si completarile ulterioare, se incadreaza la cheltuieli deductibile limitat cheltuielile inregistrate de angajator in numele unui angajat, la schemele facultative de pensii ocupationale, efectuate potrivit Legii nr. 249/2004 privind pensiile ocupationale, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.
Mai sunt deductibile fiscal cheltuielile cu primele de asigurare platite de angajator, in numele angajatului, care sunt incluse in veniturile salariale ale angajatului, conform prevederilor titlului III – “Impozitul pe venit”.
In cazul prezentat de dumneavoastra este vorba insa de cheltuieli cu prime de asigurare platite de societate in numele asociatului, care nu are calitatea de salariat. Acestea reprezinta cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor si, conform prevederilor legale, sunt cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit.
Pe de alta parte, conform prevederilor titlului III – “Impozitul pe venit”, primele de asigurari suportate de orice entitate pentru o persoana fizica in legatura cu care platitorul nu are o relatie generatoare de venituri din salarii, reprezinta venituri din alte surse.
Impozitul pe acest venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii primelor de asigurare de catre societate, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.