"Una dintre priorităţile mandatului meu pentru perioada imediat următoare este găsirea soluţiilor pentru creşterea bugetului Apărării. Voi declanşa consultări cu partidele parlamentare pentru încheierea unui acord politic cu scopul asigurării în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Apărare. Mai mult, propun tuturor factorilor politici atât de guvernare, cât şi din Opoziţie să-şi asume clar menţinerea acestui minim obiectiv pentru cel puţin 10 ani, astfel încât să putem asigura predictibilitatea cheltuielilor militare, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea şi programele strategice de înzestrare", a declarat preşedintele la ceremonia de învestire în funcţie a noului şef al Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, eveniment desfăşurat la sediul MApN.
Iohannis a adăugat că va face tot posibilul pentru găsirea "soluţiilor realiste de alocare a resurselor bugetare care să permită finanţarea corectă a sistemului militar".
"Nu voi accepta ca în viitor Guvernul, indiferent de cine-l conduce, să nu respecte finanţarea asumată pentru Armată", a mai declarat şeful statului.
În bugetul votat de Parlament şi promulgat de preşedinte pentru 2015, nu au fost suplimentate cheltuielile pentru apărare cu 0,3% din PIB, aşa cum s-a angajat România ca membră NATO. Guvernul a cerut Comisiei Europene să majoreze deficitul bugetar cu acest procent. Comisia a nu a fost de acord cu această solicitare, urmând ca negocierile, inclusiv conduse de preşedinte, cu reprezentanţii Consiliului European să continue în 2015.