Cheltuielile militare ale celui mai populat stat din lume au crescut semnificativ în ultimii ani. În ultimul deceniu, bugetul Armatei Populare de Eliberare a crescut cu 525%. În 2000, de exemplu, acestea se ridicau la numai 14,6 miliarde de dolari, iar în 2006 ajunseseră la 35,3 miliarde de dolari.

Fondurile alocate militarilor chinezi anul acesta echivalează cu PIB-ul pe 2010 al Marocului și reprezintă dublul PIB-ului anual al Bulgariei. De asemenea, suma este de trei ori mai mare decât bugetul de stat al României și de 70 de ori mai mare decât bugetul MApN pe 2011.

Oricât de impresionantă este suma alocată de chinezi armatei, ea este încă mult sub nivelul fondurilor cheltuite de SUA în același scop. Astfel, bugetul Departamentului Apărării de la Washington va fi, în acest an, de 549 de miliarde de dolari.

Sunt, însă, voci care spun că, în realitate, diferența dintre bugetele de apărare ale celor două mari puteri nu este atât de mare și că, de fapt, cheltuielile militare ale Chinei sunt mult mai mari decât cele declarate.