Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) a oferit noi informații despre războiul din Ucraina. Potrivit acestora, conflictul pornit de Rusia a determinat în Europa cea mai mare creştere anuală a cheltuielilor de la sfârşitul Războiului Rece, în urmă cu trei decenii.
SIPRI, un important grup de reflecţie care se ocupă de conflicte şi armament şi care are sediul la Stockholm, transmite că invazia Rusiei în Ucraina, care a început în februarie anul trecut, după ani de tensiuni crescânde, a determinat ţările europene să se grăbească să îşi consolideze apărarea.
Astfel, cheltuielile militare mondiale au crescut cu 3,7% în termeni reali în 2022, ajungând la 2.240 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 2,2% din PIB-ul global, potrivit informațiilor transmise de SIPRI într-un comunicat și preluate de reuters.com
Este al optulea an consecutiv de creştere a cheltuielilor militare la nivel global
Conform sursei menționate, cheltuielile militare europene au crescut cu 13% anul trecut, în primul rând din cauza cheltuielilor militare făcute de Rusia şi Ucraina.
De asemenea, multe ţări de pe continent şi-au mărit bugetele militare şi au planificat mai multe achiziții, pe fondul tensiunilor crescânde.
„Ne putem aştepta în mod rezonabil ca cheltuielile militare din Europa Centrală şi de Vest să continue să crească în anii următori”, a declarat Diego Lopes da Silva, cercetător principal al SIPRI.
La rândul său, cercetătorul Nan Tian, unul dintre coautorii studiului, a explicat că aceste cheltuieli militare „sunt determinate de războiul din Ucraina, dar şi de tensiunile nerezolvate şi în creştere din Asia de Est” între China, pe de o parte, şi Statele Unite şi aliaţii lor asiatici, pe de altă parte.
Cheltuielile militare ale Ucrainei au ajuns la 44 de miliarde de dolari
Potrivit informațiilor de SIPRI, cheltuielile militare ale Ucrainei au crescut cu 640% în 2022, ajungând la 44 de miliarde de dolari – o treime din PIB-ul său, cea mai mare creştere anuală înregistrată vreodată în datele SIPRI, care ţine statistici din 1949.
Trebuie menționat că acest total nu include sumele uriaşe reprezentate de ajutorul militar financiar oferit de Occident. Instituția a estimat că ajutorul militar acordat Ucrainei de către Statele Unite a reprezentat 2,3% din totalul cheltuielilor militare americane în 2022.
Chiar dacă SUA au fost de departe ţara care a cheltuit cel mai mult pe apărare, cheltuielile sale globale au crescut nesemnficativ în termeni reali. Între timp, cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproximativ 9,2%, deşi SIPRI atenţionează că cifrele sunt „foarte nesigure, având în vedere opacitatea tot mai mare a autorităţilor financiare” de când a început războiul din Ucraina.
„Diferenţa dintre planurile bugetare ale Rusiei şi cheltuielile sale militare efective în 2022 sugerează că invazia Ucrainei a costat Rusia mult mai mult decât a anticipat”, a declarat Lucie Beraud-Sudreau, director al programului SIPRI pentru cheltuieli militare şi producţia de armament.