Cheltuielile pentru închiderea definitivă a minelor aflate în patrimoniul companiilor naţionale care activează în sectorul minier se ridică la 414,26 milioane lei, potrivit proiectului Hotărârii de Guvern privind aprobarea închiderii definitive şi monitorizării postînchidere a factorilor de mediu, a unor mine şi cariere.

Conform listei celor 48 de obiective miniere ce vor fi închise (mine, cariere, părţi de mine, saline, câmpuri de sonde, uzine de preparare), la care valorile se modifică prin suplimentare, cheltuielile pentru conservarea anuală a acestora se ridică la peste patru milioane lei, iar cele pentru monitorizarea anuală postînchidere a fost stabilită la 20,35 milioane lei.

Conservarea, închiderea definitivă şi ecologizarea, monitorizarea minelor va viza obiectivele de la Compania Naţională a Uraniului SA Bucureşti, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia SA Târgu Jiu, Compania Naţională a Metalelor Preţioase Remin SA Baia Mare, Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, SC Formin SA Caransebeş, Societatea Comercială Minbucovina SA Vatra Dornei, Societatea Naţională a Cărbunelui SA Ploieşti.

Pentru cele cinci obiective minere ce vor fi închise la Compania Naţională a Uraniului Bucureşti şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia SA Târgu Jiu, suma alocată pentru închidere se ridică la 158,245 milioane lei, în timp ce conservarea anuală costă 13,31 milioane lei, iar monitorizarea anuală postînchidere – 758.444 lei.

Potrivit proiectului de act normativ, se sistează definitiv lucrările de investiţii neterminate, terminate şi nerecepţionate aferente fiecărui obiectiv care se închide. Construcţiile care rămân în urma procesului de închidere şi ecologizare, precum şi terenurile aferente perimetrului ecologizat se vor preda Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Documentul prevede, de asemenea, predarea către autorităţile locale a terenurilor, clădirilor, dependinţelor sau căilor de acces reabilitate, pentru oportunităţile de afaceri oferite, acestea putând să fie utilizate pentru dezvoltarea de activităţi alternative şi crearea de noi locuri de muncă, atât pentru personalul disponibilizat din sectorul minier cât şi pentru cel din alte sectoare ale economiei.

Autorităţile au aprobat închiderea a 512 obiective miniere (mine, cariere, părţi de mine, saline, câmpuri de sonde, uzine de preparare), prin 10 hotărâri ale Guvernului emise în perioada 1998 – 2007.

Din totalul de 512 obiective miniere, la 133 au fost efectuate recepţiile finale, au recepţie la terminarea lucrărilor 169, pentru 26 s-au început lucrările de închidere şi ecologizare, iar restul obiectivelor miniere nu sunt vizate.

După anul 2007, în cadrul procesului de restructurare a activităţii miniere, la unii titulari de licenţă s-a constatat necesitatea închiderii definitive a încă 4 obiective miniere (mine) ineficiente şi fără perspective.

SURSA: Mediafax