S&P Rating a avertizat vineri, 12 octombrie, că deficitul României ar putea ajunge la 7,3% din cauza cheltuielilor pre-electorală. Agenția de rating a lansat mai multe avertismente privind finanțele publice ale țării.

S&P Rating a lansat un avertisment cu privire la deficitul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale și perspectiva stabilă ale României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută.

Totuși, agenția avertizează că ar putea reduce ratingurile pe viitor. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă deficitele publice depășesc previziunile actuale pe termen mediu.

Un rezultat direct ar fi creșterea nivelului datoriei. Totodată, S&P aruncă o privire atentă și asupra cheltuielilor pre-electorale.

Acestea ar putea împinge deficitul României la 7,3% în acest an. Simultan, creșterea economică ar putea fi de numai 1,6%.

Agenția a lansat un avertisment și cu privire la creșterile de pensii și de salarii de 1,6% din PIB. Un alt avertisment lansat de S&P vizează posibilele întârzieri de fonduri europene.

bani, investitii, economie
SURSA FOTO: Dreamstime

Agenția estimează că datoria României ar putea să crească

De asemenea, agenția estimează că datoria României ar putea să crească. Alt avertisment ține de politica fiscală expansivă în contextul calendarului electoral încărcat din acest an. Aceasta ar putea crește deficitele duble deja mari.

Potrivit S&P, datoria publică netă va crește constant, depășind 54% din PIB până în 2027. La rândul lui, deficitul de cont curent va depăși probabil 8% din PIB în acest an, cu puține semne de corecție după aceea, estimează agenția.

Potrivit acesteia, creșterea economică reală în prima jumătate a anului a fost mai lentă decât a anticipat. Astfel, a redus substanțial prognoza de creștere reală la 1,6% în acest an, de la aproximativ 3% anterior.

România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri

S&P Rating notează și că țara noastră a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri ale dinamicii de creștere a venitului real disponibil la nivel global în ultimele 12 luni.

Au fost înregistrate și următoarele:

  • o creștere salarială de 20% în sectorul public în ultimul an;
  • mai multe creșteri ale salariului minim;
  • o creștere substanțială a pensiilor.

Agenția se așteaptă ca România să primească cea mai mare parte a celei de-a treia tranșe din fondurile RRF

De asemenea, agenția se așteaptă ca România să primească cea mai mare parte a celei de-a treia tranșe din fondurile RRF, potențial până la 1,8 miliarde euro, în 2024.

Acest lucru ar permite mai multe investiții în tranziția energetică, transporturi și îngrijirea sănătății.

Despre estimările realizate de S&P Rating a vorbit și Marcel Ciolacu. Premierul a spus că decizia agenției de a reconfirma ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă este o dovadă a stabilităţii macroeconomice şi a perspectivelor de dezvoltare pe care le are România în următorii ani.

„Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României! După ce agenţia de rating Fitch a confirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă pentru România în luna august, iată că astăzi Standard and Poor`s face acelaşi lucru. Este o dovadă a stabilităţii macroeconomice şi a perspectivelor de dezvoltare pe care le are România în următorii ani”, a spus Ciolacu.