În total, în primele luni ale anului 2022, Uniunea Europeană a cheltuit aproximativ 78 de miliarde de euro pentru importurile de gaze, dintre care 26,5 miliarde de euro au provenit din gazele din Rusia, 19,2 miliarde de euro din Norvegia, 5,4 miliarde de euro din Africa de Nord (Algeria și Libia), 2,1 miliarde de euro – în cadrul TAP.
Cresc importurile de gaze din Azerbaidjan
Sub formă de GNL, UE a importat gaze în primul trimestru al anului 2022 în valoare de aproximativ 33 de miliarde de euro.
CE a remarcat o creștere a livrărilor din Azerbaidjan pe parcursul anului: aproximativ 24 TWh în primul trimestru din 2022, față de 10 TWh în aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit raportului, în primul trimestru al acestui an, ponderea livrărilor de gaze prin TAP s-a ridicat la 2,5% din totalul livrărilor față de 1,2% cu un an înainte, potrivit news.am.
TAP oferă acces la resursele de gaze din Azerbaidjan prin intermediul coridorului sudic de gaze (SGC), ceea ce reprezintă un rezultat important al politicii UE privind securitatea aprovizionării cu gaze, a precizat CE.
Studiul remarcă competitivitatea gazului azer, pe care autorii raportului au asociat-o cu contractele pe termen lung, al căror preț al gazului este mai mic decât prețurile spot.
Livrările de gaze azere prin intermediul gazoductului TAP către consumatorii din Italia, Grecia și Bulgaria au început la 31 decembrie 2020.
Exporturile azere de gaze către Europa ar putea depăși 10 miliarde de metri cubi în 2022
În 2021, Azerbaidjanul a exportat în Europa 8,2 miliarde de metri cubi de gaz, iar în primul trimestru din 2022 – 2,6 miliarde de metri cubi de gaz. În 2022, se preconizează că exporturile de gaze către Europa vor depăși 10 miliarde de metri cubi.
Lungimea totală a TAP este de 878 km, din care 550 km trec prin partea de nord a Greciei, 215 km prin teritoriul Albaniei, 105 km prin Marea Adriatică și 8 km prin teritoriul Italiei. TAP este ultima componentă a proiectului SGC – infrastructura de furnizare a gazului azer către Europa.
Gazoductul este conceput pentru a transporta 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zăcământul Shah Deniz, ca parte a etapei 2 de dezvoltare a acestuia către Europa. Capacitatea de debit a gazoductului face posibilă dublarea capacității sale – până la 20 de miliarde de metri cubi pe an.
Coproprietari ai proiectului: SOCAR (20%), BP (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) și Axpo (5%). Costul proiectului este de 4,5 miliarde de euro. Inaugurarea lucrărilor pentru TAP a avut loc la 17 mai 2016 în Grecia.