Cătălin Cherecheş a părăsit România

Cherecheș a ieşit din ţară vineri la ora 7.49, prin punctul de frontieră Petea, sub identitatea unei rude, au anunţat sâmbătă reprezentanţii Poliţiei de Frontieră. Se pare că acesta a ieşit într-un taxi, fostul primar fiind pasagerul şi prezentând o carte de identitate a unei rude care locuieşte într-un stat din Europa.

Potrivit oficialilor Poliției, un polițist de frontieră român și unul maghiar, amândoi aflați în afara punctelor de control, au comparat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului și au permis accesul în Ungaria cu autovehiculul.

Responsabilii Poliției de Frontieră au declarat că primarul a părăsit teritoriul României cu un taxi și că se afla pe locul pasagerului din dreapta al vehiculului. De asemenea, au menționat că documentul prezentat la control era autentic, nu falsificat, și că exista o asemănare semnificativă între Cherecheș și individul al cărui document de identitate a fost utilizat.

Reprezentanții Poliției au subliniat că există o asemănare fizică între Cherecheș și persoana a cărei carte de identitate a fost prezentată, însă această similitudine „nu justifică” faptul că polițistul de frontieră nu a remarcat discrepanța dintre identitatea prezentată și persoana efectivă.

Aceștia au explicat că imaginile surprinse la punctul de trecere a frontierei nu permit identificarea „în mod clar și neechivoc” a persoanelor care traversează frontiera.

A fost inițiată o anchetă în legătură cu agentul de poliție de frontieră care a verificat documentele lui Cherecheș fără a observa că aceasta deține documente false.

Fostul edil este acuzat de: trecere frauduloasă a frontierei de stat şi fals privind identitatea.

S-a emis un mandat european de arestare pe numele său

Pe numele primarului Cătălin Cherecheș a fost emis un mandat european de arestare.

Cherecheș a fost dat în urmărire de Poliție, după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru punerea în executare a mandatului emis de instanță.

Avocatul lui Cherecheș, Răzvan Doseanu, a menționat dificultățile întâmpinate în apărarea clientului său, dat fiind faptul că acesta nu a putut fi localizat pentru a fi pus în executare sentința.

„Nu este o chestiune pozitivă dacă domnul Cherecheş nu este de găsit şi nu cred că ajută pe nimeni o astfel de situaţie. Mă refer din perspectiva apărării”, a declarat Răzvan Doseanu, vineri, pentru Agerpres.

Avocatul a menționat că înregistrase o solicitare de strămutare cu o săptămână înainte de soluționarea cazului și a subliniat posibilitatea unei căi extraordinare de atac, în lumina unei decizii emise nelegal sau de către un complet judiciar nelegal constituit.

De asemenea, Doseanu a evidențiat o posibilă incompatibilitate legată de implicarea unei judecătoare în proces, existând informații conform cărora un membru al familiei acesteia ar fi avut negocieri cu soacra primarului.

„Există o strămutare înregistrată de o săptămână înainte de a se da soluţia pentru care nu s-a fixat termen. Se pare că cei de la Curtea de Apel Cluj nu s-au grăbit să înainteze cât mai repede la Bucureşti strămutarea. (…) Nu am certitudinea că este aşa.

Dacă se admite strămutarea, legea prevede clar că există posibilitatea ca strămutarea să se judece după rămânerea definitivă a hotărârii în cazul domnului Cherecheş şi în situaţia unei admiteri se anulează, practic, hotărârea de condamnare şi se rejudecă procesul în apel. Separat de asta, dacă tot s-a dat azi hotărârea definitivă, probabil că luăm în calcul exercitarea unei căi extraordinare de atac pe care Codul de Procedură Penală o prevede exact pentru situaţii în care hotărârea este dată nelegal, de către un complet nelegal constituit, şi anume are în componenţă un judecător incompatibil”, a spus Răzvan Doseanu.

Cherecheș a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj

Viceprimarul Doru Dăncuș a comunicat presei că, atunci când a ajuns la birou, primarul Cătălin Cherecheș nu era prezent în clădire și că în dimineața respectivă a efectuat o transmisie video live pe pagina sa de socializare.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Ulterior, el a fost dat în urmărire de Poliţie, după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru punerea în executare a mandatului emis de instanţă.

Din completul de la Curtea de Apel Cluj a făcut parte şi judecătoarea Georgiana Rodica Farcaş Hîngan, pe care soacra lui Cherecheş a încercat să o mituiască, pentru a obţine o condamnare mai uşoară sau chiar achitare. După acest episod, judecătoarea a făcut cerere de abţinere, solicitând să fie scoasă din complet, cerere care i-a fost însă respinsă.