Rareș Hopincă a anunțat distribuirea chestionarului anti-drog

De luni, chestionarul anti-drog pentru părinți și elevi începe să fie distribuit, a anunțat prefectul Capitalei, Rareş Hopincă. Cei care vor primi chestionarul trebuie să răspundă dacă sunt de acord cu testarea anti-drog în anumite condiţii. Este vorba despre teste cu analize de sânge decontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi cu oră de educaţie anti-drog în programa şcolară.

Prefectul a arătat că în Capitală sunt în ciclul gimnazial şi liceal circa 150.000 de elevi şi circa 15.000 de elevi majori care vor primi acest chestionar.

Rareș Hopincă a declarat că a avut loc o nouă şedinţă a grupului de lucru pe tema consumului de droguri în special în rândul elevilor. Și subiectul principal a fost prezentarea chestionarului pe care îl vor implementa la nivelul tuturor şcolilor din Capitală.

”Este vorba despre o consultare cu părinţii şi cu elevii majori, cu privire la trei teme extrem de importante”, a spus prefectul Rareş Hopincă.

Profesorii ar putea cere testare dacă suspectează un elev de consum

El a precizat că este vorba despre posibilitatea testării în anumite condiţii. De exemplu, la cererea unui cadru didactic care sesizează un comportament atipic al unui elev. Asta, doar cu acordul prealabil al părintelui sau în prezenţa părintelui. Mai mult de atât, se specifică faptul că testul ca fi făcut în condiţii stricte de confidenţialitate.

A doua temă a cercetării se referă la posibilitatea efectuării unor analize de sânge deconntate de Casa de Asigurări de Sănătate, care să cuprindă şi markeri anti-drog.

”(…) Nu este cu nimic mai puţin important să ştie un părinte că are un copil care a consumat, care consumă sau nu droguri. Aceste analize, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie decontate”, a arătat prefectul.

Rareș Hopincă a spus că ar vrea să-i întrebe pe părinţi dacă sunt de acord să se elibereze adeverinţă. Aceasta să ateste că elevii au fost la analize medicale. Rezultatul analizelor va fi confidenţial şi va fi disponibil doar familiei.

A treia temă se referă la introducerea sau nu în programa şcolară a unei ore de educaţie anti-drog.

”Întrebăm părinţii dacă ar fi de acord ca şcoala în care învaţă copiii să facă parte dintr-un proiect pilot anti-drog. În care să fie testate efectiv o parte din măsuri”, a completat el.

Prefectul Capitalei a mai spus că a prezentat proiectul de chestionar instituţiilor implicate. El aşteaptă până joi sugestii privind completarea acestuia şi din partea instiuţiilor şi a celorlalţi membri ai grupului de lucru, Agenţia Naţională Antidrog, Poliţia capitalei, Jandarmeria Capitalei, Direcţia de Sănătate Publică.

Rareş Hopincă a afirmat că, după centralizarea acestor propuneri, la finalul săptămânii chestionarul va fi finalizat urmând ca de luni să înceapă diseminarea lui în şcoli.