"Compania Chevron saluta deciziile recente, adoptate de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) din Constanta si, respectiv, Vaslui, privind proiectele sale din Romania, se arata intr-un comunicat al companiei.
In baza deciziilor APM Constanta si, respectiv, Vaslui, Chevron Exploration and Production Romania, va intreprinde doar activitati de explorare, care presupun utilizarea exclusiva a tehnologiilor conventionale. In judetul Constanta, Chevron va derula un studiu de analiza bidimensionala 2D de geofizica a pamantului. Programele de prospectare vor ocoli ariile protejate si vor asigura o distanta de cel putin un kilometru de la tarmul Marii Negre. In judetul Vaslui, Chevron va fora sonde de explorare similare cu celelalte sonde conventionale existente in Romania. Conform documentatiei tehnice supuse analizei APM Vaslui, sondele de explorare nu vor implica utilizarea procedeului de fracturare hidraulica.
Faza de explorare a zacamintelor de gaze naturale se desfasoara pe parcursul mai multor ani. Doar in functie de rezultatele obtinute in aceasta etapa se va putea determina, in cooperare si cu acordul ulterior al Guvernului Romaniei, demaratea unor operatiuni de exploatare. Fiecare etapa necesita permise si autorizatii separate, eliberate de autoritatile romane de reglementare, cu responsabilitati in domeniu.
Chevron nu are nicio intentie sa foreze in orase sau zone locuite, in apropiere de obiective turistice sau culturale, arii protejate prin legislatia in vigoare.
Chevron opereaza in deplina conformitate cu legislatia romana si europeana si la cele mai inalte standarde de siguranta si protectie a mediului, aplicate in industria de petrol si gaze, se mai arata in comunicat.
Chevron va continua sa asigure un dialog sustinut de informare, cu opinia publica, comunitatile locale si autoritati, asupra derularii proiectelor sale. Chevron reitereaza angajamentul de a fi un partener responsabil si de a sprijini Romania in efortul de evaluare a potentialului de resurse de gaz natural din argile, care pot aduce beneficii semnificative pentru securitatea energetica a tarii".