Chevron a primit sâmbătă o licenţă extinsă din partea SUA, care îi permite celei de-a doua mari companii petroliere americane să reia producţia în Venezuela şi să importe ţiţeiul acestei ţări sud-americane în Statele Unite,
Decizia de a oferi Chevron o licenţă extinsă din partea SUA permite companiei să reia proiectele petroliere existente în ţara sancţionată de SUA şi să aducă noi cantităţi de petrol la rafinăriile din Statele Unite.
Cu toate acestea, decizia limitează plăţile în numerar către Venezuela, ceea ce ar putea reduce cantitatea de petrol disponibilă pentru Chevron.
Termenii licenţei au rolul să împiedice compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA să primească venituri din vânzările de petrol din Venezuela ale Chevron, au spus oficialii americani.
Licenţa a fost acordată pentru şase luni, iar ulterior va fi reînnoită lunar automat, potrivit Trezoreriei SUA, a arătat Reuters.
Grupul analizează termenii licenţei, fără a face comentarii suplimentare
Un purtător de cuvânt al Chevron a declarat că grupul analizează termenii licenţei şi a refuzat să comenteze imediat.
SUA au eliberat licenţa în aceeaşi zi în care Venezuela şi liderii opoziţiei au început un dialog politic în Mexico City, acceptând să solicite Naţiunilor Unite să supravegheze un fond pentru a ajuta la furnizarea de hrană, asistenţă medicală şi infrastructură venezuelenilor.
Condiţiile împiedică Chevron să-ajute Venezuela, stat membru al OPEC, să dezvolte noi câmpuri petroliere, dar oferă companiei o modalitate de a recupera o parte din miliardele de dolari datorate de PDVSA prin vânzările de petrol.
Statele Unite au declarat că îşi rezervă dreptul de a anula sau de a revoca licenţa în orice moment.
Arabia Saudită și OPEC au anunțat că vor reduce producția cu până la 2 milioane de barili de petrol pe zi
În luna octombrie, Arabia Saudită și OPEC au anunțat că vor reduce producția cu până la 2 milioane de barili de petrol pe zi. Acestea au respins cererile președintelui Biden și au anunțat că vor reduce producția cu până la 2 milioane de barili de petrol pe zi, suficient pentru ca prețurile petrolului și gazelor să crească din nou.
Conform The Independent, decizia OPEC demonstrează limitele strategiei Casei Albe de a încerca să se poarte cu mănuși cu producătorii de petrol și gaze, în timp ce aceștia cresc prețurile în întreaga lume.
Petrolul tranzacționat în SUA a început anul la 75,69 dolari/baril, și a închis la 77,94 dolari pe baril sesiunea de miercuri, 23 noiembrie. Diferența modestă dintre aceste două capturi temporale ascunde povestea lucrurilor care s-au petrecut într-un an cu dislocări geopolitice masive. Prima parte a anului a adus, pe seama izbucnirii conflictului din Ucraina, creșteri masive, cu un vârf de peste 130 de dolari/baril. În schimb, de la jumătatea lui iunie s-a observat un trend descendent, indus de reașezarea așteptărilor și sentimentului traderilor, dolarul tot mai puternic, așteptările referitoare la încetinirea economiei globale, o resetare a fluxurilor de petrol și erodarea consumului adusă de restricțiile din China.