Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) continua să elibereze adeverinţe pentru beneficiarii Schemei de plată unică pe suprafaţă – Campania 2012(SAPS 2012), care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la băncile care au încheiat Convenţii cu Agenţia. ( Este vorba de BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Romană S.A, Banca Transilvania, Banca UniCredit Ţiriac Bank S.A., Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, OTP Bank Romania S.A., Banca Comercială INTESA SANPAOLO ROMANIA S.A., Bancpost S.A., Procredit Bank S.A., Piraeus Bank Romania SA., GARANTI BANK S.A., S.C. EXPRESS LEASING FINANCIAL SERVICE IFN S.A., IFN Next Capital Finance S.A., Raiffeisen Bank S.A., Agricover Credit IFN, S.C. Creditul Fermierului IFN S.A., Romanian International Bank S.A. și Small Finance IFN).

Valoarea creditului acordat pe baza acestor adeverințe poate fi de până la 90% din suma cuvenită din SAPS (aceasta este de circa 170 de euro/ha, potrivit estimărilor MADR) după cum urmează: pentru creditele acordate de către banca creditoare până la data de 29 septembrie, inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană (BCE) în ziua anterioară datei solicitării creditului, respectiv, pentru creditele acordate începând cu data de 30 septembrie (inclusiv), la cursul leu/euro comunicat de BCE în ziua precedentă.

De notat că Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA(FGCR IFN) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii garantează în proprorție de 100% creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie. Cu toate acestea, fermeirii nu se înghesuie să acceseze astfel de credite. A constatat acest lucru însuși ministrul agriculturii, Daniel Constantin, care a vizitat recent câteva județe cu mari suprafețe agricole și a constatat că, din cei 1.021.000 de agricultori care au depus de cereri pentru SAPS 2012, foarte puțini au solicitat adeverințe de la APIA pentru a le folosi la aceesarea unor astfel de credite bancare. 

”Am constatat şi în judeţul Gorj, ca şi în judeţul Argeş, dar şi în judeţul Sibiu, că nu există- probabil, din lipsa de informare- solicitări foarte multe. Dacă în judeţul Argeş, de exemplu, din 30.000 de beneficiari, doar 80 au solicitat această adeverinţă, în judeţul Gorj din 25.000 de beneficiari, doar 31 au solicitat această adeverinţă. Având în vedere întâlnirile multiple pe care le am cu fermierii, care au solicitat în nenumărate rânduri această facilitate, pun totul pe seama faptului că nu sunt bine informaţi”- a declarant la sfârșitul vizitei Daniel Constantin.

El a cerut subordonaților săi din teritoriu să  găsească metode pentru ”a schimba mentalitatea funcţionarului public și a încerca să aducă serviciile deconcentrate şi serviciul public mai aproape de cetăţean”. ”Cred că acesta este principalul obiectiv pe care îl avem în perioada următoare – Ministerul Agriculturii elaborează politici, se preocupă de ceea ce ar trebui să însemne grija faţă de fermier, dar, fără o informare foarte bună din partea celor care reprezintă ministerul în teritoriu, cred că nu putem avea succes, iar cei care sunt defavorizaţi sunt fermierii”- a concluzionat Daniel Constatntin.  Neinformați sau nu, cert este că, până la ora actuală, au solicitat astfel de adeverințe de la APIA doar circa 5000 de agricultori, din întreaga țară.