Ionuţ Dumitru: România nu se poate dezvolta pe picioare proprii. Economisirea internă e prea mică pentru a susţine necesarul de investiţii din economie. Atunci trebuie să atragi capital străin, dar pentru asta ai nevoie de competitivitate. Ce înseamnă competitiv? Să nu ne duce cu gândul ca asta înseamnă că trebuie să reducem taxele. Taxele în România nu reprezintă principala problemă, birocraţia aferentă lor, da. Pentru a fi mai competitiv pe partea de taxe, trebuie să simplific sistemul substanţial. România se plasează pe un loc ridicol în ceea ce priveşte birocraţia. Locul 182 din 183 de ţări la nivel internaţional, în ceea ce priveşte numărul de plăţi pe an pentru o companie. Absolut ridicol.
La nivel de atractivitate, de asemenea am probleme structurale pe partea de infrastructură – cea mai proastă din UE –, sistemul de educaţie – pierd teren substanţial –, la nivelul eficienţei energetice, la nivelul corupţiei, la nivelul de funcţionare a instituţiilor. Sunt aspecte structurale majore pe care trebuie să le rezolv, ca să fiu atractiv pentru investitori.
România nu mai poate să spună că intră în competiţie cu cel mai mic salariu, pentru că sunt ţări care sunt mai atractive din punctul ăsta de vedere – Moldova, ţările asiatice etc. Nici pe partea de taxe nu am cum să mă duc mai jos, pentru că sunt destul de jos. Unii zic de Ungaria că are impozit de 16% şi Cehia 15%, dar citesc doar ce le place. Ia să ne uităm mai cu atenţie şi o să vedem că dacă aplicăm acele cote de impozit ca în majoritatea ţărilor din UE, Ungaria are 21%, iar Cehia 20%. Deci dacă o să mă uit în Europa, o să văd ca taxe mai mici ca România nu are decât Bulgaria, care e 10%, întradevăr.
La nivel macroeconomic, încă mai avem probleme de sustenabilitate la buget. Ele s-au mai corectat, suntem cum am zis la mijlocul drumului cu consolidarea bugetară. De exemplu, Ungaria are deficit mare, are datoria publică mai mare decât noi, dar măcar ei au infrastructură. Plus că România nu are pieţe financiare suficient de dezvoltate să-şi permită o datorie publică mare. Să nu ne imaginăm că ne putem duce cu datoria la 80% din PIB, cum au ungurii. Ungaria are pieţele financiare dezvoltate.
Pentru a citi întreg interviul, click aici