Peste jumătate din ţările Uniunii Europene (15 din 28 de state membre) aplică reduceri de TVA alimentelor – dintre acestea 6, aplică niveluri super reduse sau chiar nu taxează deloc.

Toamna ne aşteaptă nu doar cu recolta ci şi cu reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine, produse de panificaţie şi făină – ordonanţa de modificare a Codului Fiscal a fost publicată la sfârşitul săptămânii trecute (2 august 2013).

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este una dintre posibilităţile de impozitare universale în domeniul comercial – regula este că există, dacă pentru un anumit bun sau serviciu nu există, vorbim despre o excepţie. În principiu este una dintre cele mai sigure surse de venit la buget – nimic din ce se vinde şi se cumpără nu poate scăpa de taxare. Este un motiv pentru care în momente de contracţie a economiei, când bugetul este dezechilibrat, măsurile cele mai des întâlnite pentru reducerea deficitului au în vedere majorarea TVA-ului. Reflectându-se direct în preţul produsului, nivelul taxei pe valoarea adăugată stimulează sau inhibă consumul, creşte sau scade competitivitatea produselor şi serviciilor dar nu numai atât – influenţează în bine sau în rău atitudinea comercianţilor faţă de respectarea legislaţiei fiscale.

Se consideră că un nivel de taxare mic reduce apetitul pentru evaziune fiscală, pe când un nivel de taxare mare îl creşte – este valabil nu doar în cazul taxei pe valoarea adăugată ci al tuturor taxelor.

Pâinea şi făina sînt considerate la noi bunuri cu o cerere constantă – care variază puţin în sus sau în jos chiar dacă preţurile fluctuează – pe baza unor obiceiuri puternic înrădăcinate. În cazul acesta reducerea sau creşterea de TVA înfluenţează mai puţin vânzările – nu se vinde semnificativ mai mult dacă taxa este micşorată şi nu se vinde semnificativ mai puţin dacă este majorată.