Pentru a testa ipoteza studiului, au fost create două profile experimentale, cu acelaşi job precum subiecţii testaţi. Au fost iniţiate dialoguri cu 100 de persoane, dintre care jumătate lucrau în domeniul securităţii informatice, respondenţii fiind selectaţi dintr-o reţea de socializare profesională. Cealaltă jumătate a fost selectată de pe forumuri specializate de hacking.
Mai mult de 75% dintre respondenţi – atât specialişti în securitate, cât şi hackeri – au dezvăluit informaţii confidenţiale, precum adresă, număr de telefon, nume ale părinţilor, precum şi alte detalii legate de copiii şi familia lor, atunci când au fost abordaţi. Aceste tipuri de informaţii pot duce la furturi de identitate şi la aflarea parolelor de la conturile online sau pot fi folosite în diverse alte scopuri infracţionale.
Experimentul mai arată că majoritatea respondenţilor au furnizat indicii legate de parolele folosite, în timp ce 13% dintre experţii în securitate şi 7% dintre hackeri au dezvăluit chiar parolele de la diverse conturi online.
Printre informaţiile confidenţiale oferite se numără şi planuri de dezvoltare ale companiei în care lucrează, strategii, date despre tehnologii sau programe care nu au fost încă lansate sau informaţii de la cardurile de credit ale altor persoane.
“Atât băieţii buni, cât şi cei răi, cedează în faţa iluziei de siguranţă care se creează în mediul virtual”, a declarat Sabina Datcu, Bitdefender E-Threats Analysis and Communication Specialist. „Această a doua viaţă, virtuală, este guvernată de un cu totul alt set de reguli. Nu i-ai spune unei persoane de pe stradă parola ta după doar câteva minute de conversaţie, nu? În mediul online însă, s-ar putea să o faci”, a continuat aceasta.
„Este o concluzie surprinzătoare, ţinând cont de profilul persoanelor supuse experimentului”, a mai spus Sabina Datcu. „Hackerii şi experţii în securitate cunosc riscurile unui asemenea comportament şi, cu toate acestea, tot cedează ispitei”.