Parlamentul chilian a adoptat definitiv marţi o lege pentru reducerea timpului de muncă de la 45 la 40 de ore pe săptămână, lege care va fi pusă în aplicare progresiv, în următorii cinci ani. Chile se alătură, astfel, Ecuadorului şi Venezuelei, singurele ţări din America Latină unde săptămâna de lucru este de 40 de ore.
Timpul de lucru este de 48 de ore în Argentina, Bolivia, Columbia, Costa Rica, Mexic, Nicaragua, Panama, Paraguay şi Peru, şi de 44 de ore în Brazilia.
Potrivit Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), America Latină este una dintre regiunile lumii unde timpul de muncă anual este cel mai important şi unde economia informală este cea mai ridicată.
Preşedintele Gabriel Boric și-a exprimat satisfacția
În Chile, 27,3% din mâna de lucru activează în sectorul informal, adică nedeclarat şi prin urmare neimpozitat, informează AFP.
Preşedintele de stânga al Chile, Gabriel Boric, şi-a declarat pe Twitter satisfacţia că poate „în sfârşit să celebreze (…) un proiect pro-familie, ce vizează condiţii de viaţă mai bune pentru toţi”. Potrivit lui Boric, „ameliorări precum cele #40Ore sunt indispensabile pentru a ne apropia de un nou Chile, mai just, şi de o viaţă mai împlinită”.
Proiectul de lege, ce fusese deja votat de Senat, a fost aprobat de Camera Deputaţilor cu 127 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 3 abţineri.
Salariile nu vor fi reduse
Noua lege, care mai trebuie promulgată de președintele Boric, va fi pusă în aplicare progresiv. În termen de un an, săptămâna de lucru va fi redusă la 44 de ore, apoi la 42 de ore în timpul celui de-al treilea an de la punerea legii în aplicare, şi în cele din urmă la 40 de ore la finalul celor cinci ani, fără ca salariile să fie reduse.
Islanda, Spania, Marea Britanie și Japonia se numără printre țările care au testat sau urmează să testeze programul de lucru de 4 zile pe săptămână. În Islanda, între 2015 și 2019, au fost derulate teste în care angajații au fost plătiți la fel pentru un program de lucru mai scurt, de doar 4 zile pe săptămână.
În Belgia se lucrează 4 zile pe săptămână
Spania s-a alăturat acestei mișcări, aprobând un program pilot pe trei ani. Membri ai partidelor politice din Spania au susținut acest experiment încă dinainte de pandemia Covid-19 și cu atât mai mult în ultima perioadă, după ce pandemia a dovedit că este posibilă o flexibilizare majoră în ceea ce privește relațiile de muncă.
În Marea Britanie a fost lansat, în trecut, un program pilot, pe o perioadă de 6 luni, în care companiile participante le puteau permite angajaților să muncească 4 zile (respectiv 32 de ore) pe săptămână, fără a le diminua salariile și beneficiile.
În Belgia, programul de lucru de 4 zile pe săptămână a fost deja adoptat la nivel național, salariații având posibilitatea să lucreze 10 ore pe zi și să beneficieze de 3 zile libere.