Chimcomplex anunță rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2022. Cifra de afaceri este în creștere cu 23%
Compania a obținut un profit net de 72 milioane lei (14,6 milioane de euro), cu o cifră de afaceri de 612 milioane lei (123,7 milioane euro). Evoluția a fost determinată de prețurile de vânzare care au crescut la majoritatea produselor finite valorificate de companie, ca urmare a creșterii costurilor de fabricație, ca urmare a majorării prețurilor de achiziție la utilități.
În contextul economic schimbat al primelor 3 luni din 2022 Chimcomplex a continuat să realizeze producții maxime de polioli.
Victor Avram, CEO Chimcomplex a declarat „Primul trimestru arată că modelul nostru de afaceri este unul de succes, chiar şi în perioade de criză. Dinamica noastră comercială rămâne foarte bună. Refinanțarea realizată în 2021 a fost făcută la timpul potrivit, ceea ce a dus la scăderea de 6 ori a cheltuielilor financiare. Rezultatele au evoluat într-un ritm bun, pe fondul creșterii activităților noastre și realizării în continuare de economii de costuri, datorită numeroaselor sinergii operaționale din Grupul CRC. Aceste rezultate bune, în contextul economic special și total schimbat față de 2021, ne permit să ne confirmăm toate obiectivele pentru întregul an, cu mare încredere în capacitatea Chimcomplex de a realiza tot ce și-a propus pentru 2022”.
În perioada următoare compania urmărește dezvoltarea prin continuarea programului de investiții strategice început în 2021 și își propune eficientizarea și stabilitatea din punct de vedere energetic.
Planul de investiții pentru anul în curs cuprinde în principal:
- Finalizarea instalației de cogenerare CHP 49MW pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea pentru producerea de energie electrică, abur și apă caldă;
- Finalizarea centralei termice de la Rm. Vâlcea pentru producție abur necesar instalațiilor tehnologice ;
- Modernizarea și mărirea capacităților instalație Propenoxid și instalației Polioli Speciali;
- Retehnologizarea depozitelor de gaze lichefiate și de lichide inflamabile cu mărirea capacității de depozitare pentru materiile prime principale și creșterea gradului de siguranță în funcționare.
Compania a simțit impactul negativ al creșterii prețurilor de achiziție la energie electrică și gaze naturale
Compania a simțit impactul negativ al creșterii prețurilor de achiziție la energie electrică și gaze naturale în special în contextul izbucnirii războiului din Ucraina însă a luat rapid decizii care au protejat businessul. Intrarea în revizie generală a platformei industriale de la Borzești și închiderea temporară a instalațiilor mari consumatoare de gaz de pe platforma de la Rm. Vâlcea, au limitat efectele negative ale instabilității energetice resimțite.
Prețurile de vânzare ale produselor s-au adaptat pieței internaționale deși nu au crescut în același ritm cu costurile materiilor prime și utilităților. Compania s-a concentrat pe creșterea portofoliului de clienți internaționali, în special din regiune, Europa fiind piața care consumă 91% din produsele care se fabrică la Rm. Vâlcea și Onești.
“Piața internațională continuă să fie dominată de un nivel excepțional de ridicat de incertitudine. Avem setați în cadrul companiei un set de indicatori pe care îi urmărim în fiecare zi pentru a monitoriza ce se întâmplă cu elementele de cost, pentru a reacționa și a ne îndeplini planurile strategice. Creșterea prețurilor materiilor prime, noi sancțiuni împotriva Rusiei sau cursul viitor al pandemiei de coronavirus sunt riscuri pe care deja le luăm în calcul acum în analizele interne. Suntem alerți, dar focusați pe dezvoltare” a mai adăugat Victor Avram.
Începând cu data de 17 ianuarie 2022 acțiunile Chimcomplex SA Borzesti sunt liber tranzacționate la categoria Standard a Bursei de Valori București, sub simbolul de piață CRC, continuându-și parcursul pe piața de capital început în 1996 pe Piața Aero.