Compania Chimcomplex SA Borzești a primit distincția ”Investiția anului”, pentru inaugurarea uneia dintre cele mai performante instalații de cogenerare din sud-estul Europei, o investiție de circa 14 milioane de euro, care permite combinatului să-şi reducă semnificativ costurile cu utilităţile.
Instalaţia produce mai multă energie electrică şi termică decât consumă întreg oraşul Râmnicu Vâlcea. De la privatizare până în prezent, Chimcomplex Borzești a realizat investiții în valoare de peste 70 milioane de euro, fiind astăzi unul dintre liderii pieței din România.
Trofeul a fost ridicat de către Ștefan Vuza, proprietarul companiei, care a precizat că România are mari șanse de a se dezvolta în acest domeniu, având 2 ași importanți pe care-I putem valorifica. “Avem resursele pe care le putem prelucra, așa încât să nu mai exportăm materia brută, iar cel de-al doilea este calificarea forței de muncă”, a spus Vuza, amintind că în România există 28 licee de chimie, 14 facultăți de chimie și 11 institute.
“Avem oameni valoroși cu care putem să continuăm, să dezvoltăm o companie națională de chimie, așa cum s-a și angajat Chimcomplex să facă împreună cu Oltchim, pe care Chimcomplex a anunțat deja că dorește să îl preia”, a spus Vuza, în cadrul Galei Premiilor Capital pentru “Excelenţă în Afaceri”, eveniment la care a participat prim-ministrul României, Dacian Cioloș.
El a amintit și de faptul că înainte de 1989, în România erau peste 20 de combinate chimice și petrochimice din care în prezent mai funcționează doar trei. “Încercăm să ținem pasul cu competitorii din Occident, iar acest lucru se face numai prin investiții. Într-adevăr Chimcomplex a investit peste 70 de milioane de euro, în fabrici de cogenerare, în instalații de productivitate de generația a 5-a și prin aceste investiții am rămas în viață”, a menționat omul de afaceri.
El a amintit și faptul că în anul 1998 a fost realizat un audit referitor la împărțirea chimiei și petrochimiei din România, iar două platforme au fost excluse, autorii studiului estimând că nici platforma de la Onești, nici Petromidia nu vor avea șanse să supraviețuiască. “Cele două platforme au fost considerate fără piață, fără șanse și că ar trebui să fie închise. Piața nu a confirmat această evaluare. Petromidia există și funcționează, iar la Chimcomplex lucrurile s-au întâmplat la fel. Chimcomplex funcționează și este una dintre cele mai performante platforme chimice din Uniunea Europeană”, a adăugat Ștefan Vuza.
Premiul i-a fost înmânat de președintele IIB (The Institute for Independent Business – n.r.), dl. Shimon Kashti (foto stânga).
În scurtul discurs, Shimon Kashti a ținut să mulțumească revistei Capital și antreprenorilor români pentru curajul de a investi pe plan local. “Dacă la început aveam misiunea de a susţine doar companiile din U.K., în prezent activăm în peste 25 de ţări. În ultimul an am făcut un pas important, care s-a dovedit de succes, ajutând companiile româneşti să-şi extindă business-urile la nivel internaţional. Iar în acest an, am luat decizia de a deschide birouri în Bucureşti cu target-ul de a susţine sute de afaceri româneşti, folosindu-ne infrastructura pe glob şi ajuntându-le să se dezvolte. Este o mare onoare pentru mine să fiu prezent la acest eveniment, alături de cele mai bune companii din ţară. Şi am sentimentul că în România sunt business-uri excelente. În primul rând, aş vrea să mulţumesc echipei Revistei Capital, care a organizat acest eveniment. Şi sunt convins că va mai organiza, mulţi ani de acum, astfel de evenimente remarcabile. De asemenea, mă simt onorat să văd cum excelează companiile româneşti, şi nu doar cele prezente aici sau cele câştigătoare. Fiecare antreprenor dezvoltă un business şi merită cel mai mare respect, pentru că nu este deloc uşor”, a spus dl Shimon Kashti.
Organizarea Galei Premiilor Capital pentru “Excelenţă în Afaceri” a fost posibilă cu ajutorul partenerilor noștri: Carrefour Romania, IIB- The Institute for Independent Business, Cristim, Erbasu SA, Astra Vagoane Calatori SA, BMW GROUP România, Schlumberger, Beckers, Le Chateau, Mara Mura.