Ca orice societate existenta in peisajul economic romanesc, Chimcomplex Borzesti a functionat in ultimii ani facand slalom printre taxe si impozite, tarife practicate de monopolurile de stat, devalorizarea monedei nationale. Chinuita de un fenomen care a luat amploare in ultimii zece ani – desfacerea marfurilor la intern in regim de compensare -, societatea a pierdut un avantaj important, acela de unic producator national al unei importante game de produse chimice. Pietele pe care este prezenta societatea si-au impartit frateste cota: jumatate in exterior si jumatate la intern. Dar, pentru mai mult de 50% din productia livrata pe piata interna, Chimcomplex primeste la schimb produse si niciodata bani. O buna parte din produsele utilizate in procesul de fabricatie provin din import. Aceasta fie pentru ca nu se produc in tara, fie pentru ca preturile sunt mai convenabile pe piata externa. Volumul anual al importurilor se ridica la aproape 2,8 milioane de dolari. Lipsa resurselor financiare a directionat societatea catre credite. Au fost contractate astfel imprumuturi pentru sustinerea activitatii curente si pentru investitii. La inceputul acestui an, situatia imprumuturilor bancare ramase de plata era urmatoarea: 35,4 milioane de dolari, 46.500 marci germane si aproape 40 miliarde lei. Volumul datoriilor catre furnizorii interni si externi totaliza, la aceeasi data, 152,4 miliarde lei.
Societatea este scoasa
iar la vanzare
Politica achitarii datoriilor catre creditori s-a inscris in aceeasi tendinta manifestata de aproape toti agentii economici romani: mai intai platile catre banci si furnizori si abia dupa aceea catre stat. Aceasta a pus societatea in situatia de a avea catre institutiile publice datorii in suma totala de 260,5 miliarde lei. Cea mai apasatoare povara vine insa dinspre bugetul statului catre care, in data de 4 ianuarie 2000, avea restante in valoare de 228,7 miliarde lei.
Pe fondul restrangerii activitatii economice interne, dependente de productia Chimcomplex, dar si a concurentei cu produsele similare comercializate pe pietele externe, societatea a demarat, in urma cu cativa ani, un program de restructurare din care n-au lipsit disponibilizarile de persoanal, simultan cu reconsiderarea capacitatilor de productie (din angajatii existenti in 1990, mai lucreaza, acum, aproape un sfert – 2.100 de salariati). De asemenea, pentru reducerea cheltuielilor cu resursele energetice, Chimcomplex s-a asociat cu o firma franceza, formand, astfel, societatea mixta SIIFCHIM Energies (participarea firmei din Borzesti este de 10% din totalul capitalului social). Probleme induse de refuzul Conel de a prelua surplusul de energie produsa de societatea mixta au determinat o amanare a procesului de productie. Surse din societate sustin insa, ca recent ele au fost depasite. Totusi, in lipsa acestei surse energetice, Chimcomplex a fructificat aburul pe care-l produce, conferindu-si, astfel, posibilitatea de a utiliza din productia proprie 60% din energia termica necesara si de a reduce semnificativ costurile cu acest produs.
O firma din Ungaria
a pus ochii pe combinat
in cadrul programului de restructurare au fost incluse si investitii. Instalatia de producere a sodei caustice este una dintre ele. Pentru a face posibila finalizarea investitiei, Chimcomplex a apelat la un credit in valoare de 47,7 milioane dolari pentru care a beneficiat de garantia statului. in lipsa banilor pentru rambursarea ratelor, bugetul statului a fost bun de plata. Asa a si ajuns Chimcomplex un important debitor pentru Finante. Tot ca o consecinta a neachitarii creditului garantat de stat este prezenta societatii pe lista firmelor care intra in procesul de recuperare a creantelor bugetare prin vanzare de actiuni.
Chimcomplex Borzesti a mai facut obiectul unei licitatii olandeze, in urma cu o luna de zile, dar operatiunea a esuat. A existat un investitor, spun consultantii in privatizare (Consortiul DZ Securities – TVM Bucuresti), insa acesta nu a fost dispus sa plateasca pretul minim solicitat – 38.000 lei, pentru o actiune. Licitatia se va relua, iar asteptarile intermediarilor – acelasi consortiu – sunt optimiste. Procesul de vanzare, pe piata Rasdaq, va parcurge etapele specifice licitatiei competitive, de aceasta data. Este posibil ca pretul de pornire sa scada sub minimul de la licitatia trecuta, pana la nivelul valorii nominale, de 25.000 lei pentru o actiune (la ora inchiderii editiei, prospectul de emisiune nu fusese inca transmis Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare). Conditia pentru cumparare este categorica: banii jos pentru intregul pachet de actiuni (3.649.453 actiuni, reprezentand 50,99% din capitalul social).
Conducerea societatii si consortiul care intermediaza afacerea cred ca de aceasta data va fi un final fericit. Mari sperante isi pun in unul dintre principalii beneficiari ai produselor Chimcomplex: firma Borsodchem din Ungaria (la care au actiuni BERD si o societate britanica), care a acceptat discutiile pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni. De altfel, intentia acestei societati de a cumpara Chimcomplex este mai veche. in acest sens, a purtat negocieri cu Fondul Proprietatii de Stat, dar tratativele au esuat. Gurile rele spun ca o parte din vina o poarta nationalismul manifestat de un functionar din FPS (acum salariat al unei societati private).
Chimcomplex isi achita datoriile prin privatizare
13 aprilie 2000, 12:00
Ultima modificare în 13 aprilie 2000, 15:00
Ca orice societate existenta in peisajul economic romanesc, Chimcomplex Borzesti a functionat in ultimii ani facand slalom printre taxe si impozite, tarife practicate de monopolurile de stat, devalorizarea monedei nationale. Chinuita de un fenomen care a luat amploare in ultimii zece ani - desfacerea marfurilor la intern in regim de compensare -, societatea a pierdut un avantaj important, acela de unic producator national al unei importante game de produse chimice. Pietele pe care este prezenta
Etichete: arhiva,
chimcomplex
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook