„Chimicale eterne” se află în tot ce ne înconjoară! Au fost descoperite în cosmetice și mâncare

Sursă: Dreamstime

Mai multe studii recente au descoperit că anumite produse nu sunt atât de sigure pe cât am crede. Sosul de paste, ketchup-ul, produsele de make-up, medicamentele și ambalajele unor alimente sunt contaminate cu substanțe chimice toxice, cunoscute sub denumirea de substanțe chimice perfluoroalchilate (PFAS).

Acestea ajung în organismul uman prin apă, dar și în alimente etichetate drept „organice”. Așa numitele „chimicale eterne” se află în tot ce ne înconjoară, de la apă și mâncare, până la telefoanele mobile, covoare, jucării și spuma pentru stingerea incendiilor.

PFAS, o familie de substanțe chimice produse de om, sunt peste tot, iar unele dintre ele sunt extrem de dăunătoare pentru corpul nostru și mediu. Acești poluanți se găsesc în orice, de la ambalajele alimentare și produsele de curățare și până la spuma pentru stingerea incendiilor.

Diabet, boli autoimune, cancere, avort spontan, alergii și chiar Covid-19

Expunerea la aceste substanțe chimice a fost legată de numeroase afecțiuni ale sănătății, cum ar fi răspunsul redus la vaccinuri, obezitatea și diabetul, boli autoimune, cancere, avort spontan, boli cardiovasculare, alergii și astm, potrivit Sierra.

Expunerea la PFAS poate chiar să crească probabilitatea infecției cu COVID-19 și, de asemenea, să crească colesterolul.

Experții spun că ar trebui ca PFAS să fie numite „substanțe chimice de peste tot”.

Au fost găsite în electronice – ecranele telefoanelor mobile, din PFAS pot intra prin piele, dar și în îngrășăminte, inclusiv în compost etichetat „organic”.

Fără PFAS în cosmetice

Niveluri ridicate de PFAS au fost depistate în produsele de îngrijire a pielii, în carnea de vită, unele pudre proteice, conserve de ton și în pește. Anul trecut, în SUA s-a descoperit că PFAS sunt se află și în lapte și legume, dar și în produse de make-up din comerț.

Descoperirea a fost făcută într-un studiu publicat de jurnalul Environmental Science & Technology Letters și a venit în contextul în care în SUA era dezbătută legea „Fără PFAS în cosmetice”, care a ajuns marți în Camera și Senatul Statelor Unite ale Americii.

Folosite intenționat în localurile de tip fast-food

Un studiu realizat anul trecut în Europa arată că folosirea acestor substanţe chimice, nocive pentru sănătate, este o practică extinsă. Astfel, peste 70 % din probele recoltate şi studiate prezentau o expunere intenţionată la PFAS. Rezultatele au relevat suspiciunea că 38 dintre cele 99 de mostre (38%) de ambalaje folosite în localurile mari de fast-food au fost tratate cu produse PFAS pentru a se obţine rezistenţa la ulei.

De asemenea, 32 dintre cele 42 de mostre selectate pentru analiza chimică (76%) au demonstrat o expunere intenţionată la PFAS, deşi s-au găsit urme ale acestor substanţe şi în mostrele selectate pentru analize şi care nu fuseseră tratate în mod intenţionat.

În ultimele luni, Mamavation, o organizație nonprofit de supraveghere a consumatorilor, a găsit substanțele chimice în sosul organic pentru paste și în ketchup. Certificarea organică USDA nu cere fermierilor să-și testeze solul pentru PFAS. Aceste substanțe au fost găsite în zeci de produse alimentare și în până la 20 de milioane de acri de teren agricol din Statele Unite.