”Am auzit zilele acestea medicii povestind de diferenţele pe care le-au înregistrat cu acest accident faţă de accidentele similare anterioare. Am încercat să vedem ce produs de ardere dă acest burete. La universitate avem o instalaţie prin care putem să reţinem produşii de ardere şi să îi identificăm”, a declarat preşedintele Senatului instituţiei de învăţământ superior, Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.
Potrivit acesteia, ponderea cea mai mare în amestecul de gaze era deţinută de monoxidul de carbon, care poate omorî aproape instantaneu.
”Ponderea cea mai mare în amestecul de gaze este deţinută de monoxidul de carbon care are afinitate extraordinar de mare faţă de hemoglobină, împreună cu care formează un compus foarte stabil – carboxihemoglobina şi produce moartea prin asfixiere. Alături de monoxidul de carbon se identifică acidul cianhidric, care este un acid extrem de coroziv faţă de ţesutul viu, acidul clorhidric cu aceeaşi acţiune extrem de agresivă faţă de mucoase atunci când cel aflat în asemenea situaţie a inhalat o asemenea substanţă, monoxid de azot şi bioxid de azot”, a explicat Andronescu. De asemenea, a continuat ea, şi aceştia sunt toxici pentru organism. Principalul efect nociv îl exercită monoxidul de carbon care blochează hemoglobina şi ceilalţi constituenţi – acidul cianhidric, acidul clorhidric. ”Oxizii de azot sunt de asemenea şi ei extrem de toxici. Numai monoxidul de carbon putea omorî. Este o moarte instantanee aproape”, a mai spus Ecaterina Andronescu. (Sursa: Agerpres)