În plus, 13 civili au fost răniți în aceste lupte care au avut loc chiar înainte de încheierea Ramadanului, când grupuri de agresori, "înarmați cu cuțite", au atacat un post de poliție și alte clădiri oficiale în districtul Shache — sau Yarkand în limba uigurilor, principala etnie din regiune—, a adăugat agenția citată.

La rândul său, un grup pentru apărarea drepturilor uigurilor a făcut cunoscut că s-au înregistrat "circa o sută de morți și răniți".

Patru zile mai târziu, vineri, poliția a ucis nouă persoane suspectate de terorism în prefectura Hotan, tot în provincia Xinjiang.

Miercuri, Jume Tahir, imamul celei mai mari moschei din China, aflată în Kashgar, un oraș din aceeași regiune, a fost asasinat, iar doi dintre presupușii săi asasini au fost uciși de poliție.

Recentele violențe din Xinjiang vin în continuarea unui atentat sinucigaș comis în luna mai într-o piață din Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, care a provocat moartea a 43 de persoane, printre care patru agresori, și peste 100 de răniți.

Ca reacție, guvernul a anunțat o vastă campanie de luptă împotriva terorismului care s-a tradus prin condamnări în masă la capătul unor procese expeditive.

Uigurii sunt musulmani turcofoni în parte ostili tutelei Beijingului, iar o facțiune a lor radicalizată se află, potrivit autorităților, la originea a numeroase atentate sângeroase comise în ultimele luni în regiune și în afara ei.

Grupuri pentru apărarea drepturilor omului sunt de părere că politica represivă urmată de Beijing împotriva culturii și religie uigurilor alimentează tensiunile și violențele din provincia Xinjiang.

AGERPRES