China acuză din nou CIA de spionaj. Al doilea caz făcut public în luna august

China

SURSA FOTO: Dreamstime

China spune că un nou lucrător guvernamental a spionat pentru CIA. Cazul nu este unul singur. În urmă cu zece zile, Beijingul a mai făcut public un caz asemănător.

China a acuză din nou CIA de spionaj

China a acuză din nou CIA de spionaj! Luni, autoritățile chineze au acuzat public un lucrător guvernamental că a spionat pentru CIA, acesta fiind al doilea caz de spionaj de profil înalt făcut public în această lună, în timp ce Beijingul își intensifică accentul – și retorica – asupra securității naționale.

Ministerul Securității Statului, organizația civilă de spionaj a națiunii, a declarat într-o declarație că investighează un cadru al unui minister anonim care ar fi fost recrutat de CIA pe vremea când studia în Japonia.

Potrivit ministerului, cetățeanul chinez în vârstă de 39 de ani, cunoscut doar sub numele de familie Hao, a întâlnit un reprezentant al ambasadei SUA din Japonia atunci când a solicitat o viză americană.

Potrivit declarației, oficialul american l-a invitat pe Hao la cină, i-a trimis cadouri și l-a plătit pentru a-l ajuta la scrierea unei lucrări de cercetare, pentru a promova o legătură strânsă.

Contract de spionaj cu SUA

Angajatul ambasadei SUA l-ar fi pus în legătură pe Hao cu un coleg, după care acesta s-a identificat ca fiind un agent CIA și i-a cerut lui Hao să se întoarcă în China pentru a lucra pentru un „departament esențial și de bază”, potrivit ministerului.

Potrivit declarației, Hao ar fi consimțit, ar fi semnat un contract de spionaj cu SUA și ar fi fost supus unui antrenament.

Agenția chineză de spionaj a declarat că, după ce a ajuns acasă, Hao a fost angajat de un minister guvernamental și s-a întâlnit adesea cu oficiali CIA pentru „a da informații și a primi bani pentru spionaj”. Aceasta a precizat că se fac cercetări suplimentare în acest sens.

SURSA FOTO: Dreamstime

Lupta împotriva spionajului

Un lucrător al unei organizații industriale militare chineze anonime, care ar fi fost recrutat în timp ce studia în Italia, s-a dovedit a fi un spion al CIA, conform unei declarații făcute cu numai 10 zile mai devreme de același minister.

Ministerul Securității Statului a postat comentariile referitoare la ambele incidente pe WeChat, mega-aplicația chineză, unde a creat prima sa pagină publică.

Agenția secretă, care se ocupă de spionaj și contrainformații atât în China, cât și peste hotare, și-a asumat un profil mai înalt pentru a avertiza publicul chinez împotriva spionajului.

În postarea sa de debut pe WeChat, ministerul a făcut apel la „toți membrii societății” să se alăture luptei sale împotriva spionajului și a oferit recompense și protecție pentru cei care furnizează informații.

Securitatea națională, o prioritate

Liderul chinez Xi Jinping a făcut din securitatea națională o prioritate cheie pentru a contracara ceea ce el consideră a fi amenințări tot mai mari din partea „forțelor străine” – în special a Statelor Unite – de a submina ascensiunea și stabilitatea politică a Chinei.

SUA și China se spionează reciproc de mult timp, dar deteriorarea recentă a legăturilor dintre cele mai mari două economii ale lumii a supraîncărcat această rivalitate.

La începutul lunii august, doi marinari ai marinei americane din California au fost arestați pentru că ar fi furnizat informații militare americane sensibile unor ofițeri de informații chinezi, scrie CNN.