Ministerul chinez de Externe a transmis Washingtonului că va fi suspendată cooperarea bilaterală în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, în repatrierea imigranţilor clandestini şi în menţinerea siguranţei militare în zonele maritime, conform cotidianului Le Monde.

De asemenea, Beijingul întrerupe cooperarea cu Washingtonul în acţiunile de contracarare a schimbărilor climatice. Anterior, Beijingul a dispus aplicarea de sancţiuni împotriva lui Nancy Pelosi şi a rudelor apropiate, dar nu au fost anunţate detalii despre măsuri.

În paralel, armata chineză continuă cele mai ample exerciţii militare în jurul Taiwanului, organizate pentru afirmarea suveranităţii ca ripostă la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan.

„Vizita a fost o provocare flagrantă din partea Statelor Unite şi a creat un precedent nefericit în relaţiile bilaterale”, a afirmat vineri ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

Reacții dure din partea oficialilor chinezi

„În ciuda preocupărilor serioase și a opoziției ferme a Chinei, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, interferând grav în treburile interne ale Chinei, subminând suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine și amenințând pacea și stabilitatea Strâmtorii SUA”, a transmis un purtător de cuvânt al ministerului chinez într-o declarație.

Beijingul este furios după vizita lui Pelosi

Beijingul își descarcă furia după vizita lui Nancy Pelosi pe insulă. În același timp, cresc tensiunile cu Japonia, care a depus un protest oficial după ce cinci rachete chineze au lovit în apropierea insulelor japoneze.

Rachetele au fost printre cele lansate de Beijing joi – dintre care unele au zburat deasupra Taiwanului – în timp ce Pelosi se îndrepta spre Tokyo, unde s-a întâlnit vineri cu premierul japonez Fumio Kishida.

China a mai lansat anterior rachete în apele din jurul Taiwanului – o insulă cu 24 de milioane de locuitori pe care Partidul Comunist Chinez o consideră teritoriul său, în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată – mai ales în timpul crizei din strâmtoarea Taiwan din anii 1990.

Rachetele care au zburat deasupra insulei au marcat o escaladare semnificativă, iar oficialii americani au avertizat că ar putea urma și altele.

„Am anticipat că China ar putea lua măsuri de acest gen – de fapt, vi le-am descris destul de detaliat chiar zilele trecute”, a declarat joi John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, în fața reporterilor de la Casa Albă.