Guvernul chinez a cheltuit aproximativ 1.500 miliarde yuani (236 miliarde dolari) pentru susţinerea pieţei bursiere de la debutul turbulenţelor, în ultimele trei luni, estimează analiştii de la Goldman Sachs Group, informează Bloomberg.
Potrivit analiştilor, numai în luna august China a cheltuit aproximativ 600 de miliarde de yuani (94,4 miliarde dolari) pentru susţinerea pieţei bursiere, iar până acum suma totală este echivalentă cu 9,2% din valoarea de piaţă a acţiunilor tranzacţionate. Cu toate acestea, analiştii Goldman Sachs sunt de părere că îngrijorările referitoare la ceea ce se va întâmpla după ce Guvernul chinez va începe să renunţe la activele acumulate pentru susţinerea bursei sunt exagerate, citând experienţele din trecut de la Bursele din Hong Kong şi SUA.
Principalul indice bursier chinez, Shanghai Composite Index, a scăzut cu 41% de la un nivel record atins în luna iunie, ceea ce a anulat 5.000 de miliarde de dolari din capitalizarea pieţei bursiere chineze ca urmare a retragerii investitorilor îngrijoraţi de încetinirea economiei chineze. Pentru a opri declinul bursei, autorităţile de la Beijing au alocat unei agenţii de stat peste 400 de miliarde de dolari pentru achiziţia de acţiuni, a interzis acţionarilor mari să vândă acţiuni şi, de asemenea, au ordonat companiilor de stat să cumpere acţiuni.
Anterior, Banca Poporului din China (PBOC) a anunţat luni că rezervele valutare ale ţării au scăzut luna trecută cu 93,9 miliarde de dolari, până la 3.557 miliarde de dolari, comparativ cu 3.650 miliarde de dolari la finele lunii iulie. Scăderea rapidă a rezervelor valutare ale Chinei a venit ca urmare a deciziei surprinzătoare a autorităţilor de la Beijing, care în data de 11 august au devalorizat cu aproape 2% cursul de schimb al yuanului.
În prezent, oficialii chinezi sunt hotărâţi să demonstreze că pieţele lor financiare au revenit la normal după devalorizarea yuanului şi evoluţiile volatile de pe pieţele bursiere chineze care au provocat turbulenţe în întreaga lume. Guvernatorul PBOC, Zhou Xiaochuan, a spus miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, reuniţi zilele trecute la Ankara, că piaţa financiară chineză a ajuns la finalul fazei de corecţie, după o creştere accelerată a preţului acţiunilor în prima jumătate a anului. În pofida acestor comentarii, luni, indicele Shanghai Composite Index a înregistrat luni cea mai mare scădere din ultimele două săptâmâni, pe fondul speculaţiilor că fondul de stat a oprit intervenţiile pe burse.