China va fi o voce obiectivă și rațională față de războiul din Ucraina
Ministrul Afacerilor Externe din China, Wang Yi, a avut o discuție telefonică cu omologul său din Rusia, Serghei Lavrov, luni, 7 august 2023, după ce s-a încheiat reuniunea din Arabia Saudită despre restabilirea păcii în Ucraina, unde au participat diplomați din 40 de state diferite, cu excepția Rusiei, deși este parte a conflictului militar.
„Faptele au dovedit că China și Rusia sunt buni prieteni și parteneri de încredere. (…) Wang Yi a declarat că, pe arena internațională și multilaterală, China și Rusia vor continua să colaboreze strâns în plan strategic pentru a promova procesul de multipolaritate în lume și democratizarea relațiilor internaționale, precum și pentru a proteja normele de bază ale relațiilor internaționale, ceea ce reprezintă o responsabilitate internațională pe care China și Rusia ar trebui să o poarte și o semnificație adecvată a parteneriatului China-Rusia de cooperare strategică cuprinzătoare. (…)
De asemenea, cele două părți au avut un schimb de opinii cu privire la chestiuni internaționale și regionale de interes comun, inclusiv criza din Ucraina.
Wang a subliniat că, în ceea ce privește criza ucraineană, China va susține o poziție independentă și imparțială în orice ocazie multilaterală internațională, va emite o voce obiectivă și rațională, va promova în mod activ persuasiunea și negocierea și se va strădui să caute o soluție politică.
Lavrov a declarat că Federația Rusă susține cu tărie documentul de poziție al Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene și apreciază și salută rolul constructiv al Chinei în această privință”, a informat, luni, Ministerul Afacerilor Externe din China.
Un armistiţiu între Rusia și Ucraina este greu de implementat
Cu o săptămână în urmă, însă, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat personal că armata Rusiei își va continua „operațiunea militară specială” în Ucraina, iar soldații ucraineni își vor intensifica contraofensiva, un armistiţiu fiind greu de implementat.
El a precizat, totodată, că Kremlinul nu a respins niciodată negocierile de pace cu Ucraina, însă Guvernul de la Kiev nu vrea să se reașeze la masa negocierilor, și a reamintit că analizează o iniţiativă de pace propusă de către liderii africani.
„În vederea încheierea războiului, este necesar un acord al ambelor părţi, însă este dificil să se ajungă la un astfel de acord în timp ce armata ucraineană se află într-o ofensivă. Armata ucraineană este în ofensivă, este în atac, în ceea ce se numeşte o ofensivă strategică la scară mare. Noi nu putem declara un armistiţiu în timp ce suntem atacaţi”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Sankt Petersburg.