În timp ce aerul înceţoşat mă împiedică să merg pe străzi, mall-urile interioare ale orașului sunt extinse. Deci, luând o pauză de la e-mailurile și cercetările mele, au existat o mulțime de vitrine interioare la care să mă uit în timpul recentei mele vizite la Beijing.
Provocarea poluării mediului este ceva care mi-e teamă ce va fi o reală problemă pentru China o perioadă bună de timp de acum încolo.
Deși energia electrică pe bază de cărbune a scăzut în China, având în vedere necesitățile sale extraordinare de putere, cărbunele este greu de înlocuit. China rămâne cel mai mare consumator de cărbune din lume.
Cu toate acestea, energia din surse regenerabile a reprezentat un domeniu cheie de concentrare, subliniat în cel de-al 13-lea plan cincinal al Chinei. Instalaţiile de cărbune vechi au fost deconectate și retrase, în timp ce altele au fost supuse unor controale mai stricte. Administrația SUA pentru informații energetice a prevăzut că utilizarea cărbunelui în China ar putea atinge punctul culminant în 2018, după care începe să scadă, deoarece energiile regenerabile înlocuiesc mai mult producția de energie electrică din China.1 Deci, sperăm că în viitor cerul va fi din nou clar în Beijing.
Reforme de reglementare
Reformele recente în materie de reglementare au curăţat calea pentru o mai mare participare străină pe piețele din China. Programul Shenzhen-Hong Kong Stock Connect și alte inițiative au deschis piața chineză mai multor investitori și au încurajat participarea cross-market (între piețe). Investitorii străini au acum un acces mai direct la acțiunile listate de chinezi, iar investitorii locali pot accesa acțiunile listate în Hong Kong.
La începutul lunii noiembrie a acestui an, vice-ministrul chinez al finanțelor a anunțat o mai mare deschiderea a piețelor țării. Restricțiile privind proprietatea străină asupra firmelor financiare (inclusiv a băncilor și a administratorilor de active) vor fi eliminate, iar investitorii străini ar putea deţine acţiuni majoritare în companiile locale din China. În calitate de investitori în China de peste două decenii, noi salutăm decizia Chinei de a liberaliza în continuare piața pentru participarea străină.
Anunțul a venit în urma vizitei președintelui american Trump în țară, ca parte a turului său mai larg din Asia, unde a purtat discuții cu mai mulți lideri. Trump a solicitat noi acorduri comerciale și un acces mai mare la piața chineză pentru companiile din SUA.
Unele rapoarte media au sugerat că industria solară ar putea fi o țintă comercială majoră pentru Trump în anul care vine. China este cel mai mare producător de panouri solare din lume, iar unii producători americani pretind că presiunile prețurilor din China le-au scos din afaceri. Guvernul chinez susține industria cu finanțare cu un cost scăzut, pe care unii susțin că le oferă un avantaj nedrept. Între timp, Statele Unite au impus tarife pentru panourile solare din China – care ar putea fi extinse în Asia de Sud-Est mai larg. Va fi interesant să vedem cum funcționează toate acestea.
China a blocat anumite companii și practici în încercarea de a reduce riscurile în sistemul financiar. În timp ce eram la Beijing, guvernul a anunțat câteva reglementări în domeniul finanțelor și al asigurărilor.
În mod specific, autoritățile de reglementare din China au vizat companiile de asigurare și companiile din domeniul imobiliar în ceea ce privește achizițiile în străinătate, care au fost finanțate prin intermediul polițelor de asigurare și al creditelor bancare interne.
Deoarece achizițiile de peste hotare au fost investiții relativ mai puțin lichide, acest lucru a crescut riscul de lichiditate pentru aceste companii, precum și a sistemului financiar mai larg. Autoritățile au încercat, de asemenea, să încetinească ieșirile de capital pentru a preveni slăbirea monedei renminbi. Odată cu consolidarea generalizată a reglementărilor din sectorul financiar, autoritatea de reglementare în domeniul asigurărilor sa angajat, într-un control mai strict al investițiilor în acțiuni de către fondurile de asigurări și să limiteze riscurile în tranzacțiile care utilizează capitalul obținut din produsele de asigurare cu randament ridicat și pe termen scurt.
Se pare că liderii Chinei continuă să urmărească reformele cheie, și nu numai în domeniul finanțelor. Noi salutăm eforturile lor de a liberaliza în continuare toate domeniile economiei și a pieței, deoarece rămâne dificil pentru investitorii străini să concureze cu firme controlate de guvern în multe domenii.
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că unele întreprinderi de stat poartă în spate mari datorii, deci dacă investitorii străini sunt forțați să colaboreze cu aceștia, pot exista riscuri suplimentare de luat în considerare.
În timpul vizitei mele recente la Beijing, colegii mei și cu mine am mers să vizităm sediul unui producător major de automobile în afara orașului. Clădirea a fost frumoasă (și imensă) sub forma unui oval strălucitor alb. Sectorul auto este un exemplu al influenței și integrării firmelor străine, deoarece compania pe care am vizitat-o are societăți mixte cu firme străine, alături de propriul brand local auto.
Îmi este clar faptul că, pentru a continua să crească, China trebuie să continue să-și deschidă piețele și să lucreze cu investitorii străini în multe privințe. Așteptăm cu nerăbdare potențialele oportunități pe care le va aduce anul viitor.
Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.
Informații legale importante
Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.
Articol realizat de Mark Mobius, Presedinte al Templeton Emerging Markets Group