Potrivit IHS Global Insight, anul trecut China a fost responsabilă pentru 19,8% din producţia mondială de bunuri, faţă de 19,4% în cazul Statele Unite. În plus, valoarea adăugată a producţiei de bunuri a Chinei a atins 1.995 miliarde de dolari în 2010, faţă de 1.952 miliarde de dolari în cazul SUA.
‘Producţia manufacturieră americană a cunoscut o relansare puternică în 2010, graţie unei creşteri de 12,6% în valoare adăugată, însă creşterea mult mai puternică a Chinei şi aprecierea yuanului în raport cu dolarul au permis Chinei să treacă în faţa SUA’, susţine IHS.
110 ani de supremaţie a SUA
Statele Unite ar trebui să fie îngrijorate de preluarea de către China a locului deţinut de SUA încă din 1895, consideră Deborah Wince-Smith, director al Consiliului pentru Competitivitate, organizaţie cu sediul la Washington.
Studiul subliniază însă productivitatea net superioară a SUA, cei 11,5 milioane salariaţi din sectorul manufacturier american producând bunuri de o valoare aproape similară cu cea produsă de sectorul manufacturier chinez cu cei 100 milioane de salariaţi.
China, a doua economie mondială
Japonia a pierdut anul trecut locul doi în topul celor mai mari economii din lume, deţinut timp de 42 de ani, în favoarea Chinei. Deşi analiştii se aşteptau ca Japonia să fie în urma Chinei în 2010, datele oficiale prezentate luni subliniază situaţia dificilă a economiei nipone, afectată de deflaţie, reducerea cererii pe plan intern şi nivelul datoriei, cel mai ridicat în rândul statelor industrializate.
‘Miracolul economic’ nipon de după al doilea război mondial a plasat economia ţării pe locul doi în lume, în urma Statelor Unite, mai mult de patru decenii, dar stagnarea provocată de bula imobiliară din 1990 a ajutat economia Chinei să o devanseze pe cea a statului vecin.
Acum analiştii estimează momentul în care China ar putea depăşi SUA, devenind cea mai mare economie a lumii, ceea ce s-ar putea întâmpla în 2025, conform prognozelor Băncii Mondiale şi Goldman Sachs.