China, care a devenit principalul partener economic şi comercial al Teheranului, a investit circa 40 de miliarde de dolari în sectorul petrolier şi în cel al gazelor naturale din Iran, a declarat sâmbătă un înalt responsabil iranian.

„China participă la proiecte în amonte în valoare de 29 de miliarde de dolari şi la proiecte în aval, în special pentru construirea de uzine petrochimice şi rafinării, în valoare de 10 miliarde de dolari“, a declarat adjunctul ministrului petrolului, Hossein Noghrekar Shirazi, citat de agenţia Mehr.

El a adăugat că Beijingul a propus să participe la construirea a şapte noi rafinării. În 2009, China a devenit primul partener comercial al Iranului, cu schimburi de 21,2 miliarde de dolari, comparativ cu cele în valoare de 14,4 miliarde din urmă cu trei ani, în special datorită retragerii societăţilor occidentale sub presiunea guvernelor din ţările de provenienţă.

Consolidarea poziţiei

Sancţiunile internaţionale pentru programul nuclear al Teheranului, şi în special cele decise de SUA şi UE, au permis Chinei să-şi întărească prezenţa în Iran. Beijinguul s-a declarat împotriva noilor sancţiuni decise luni de UE care vizează în special sectoarele petrolier şi de gaze ale ţării.

China a detronat Germania, primul furnizor al Iranului de peste 20 de ani, în timp ce creşterea schimburilor sino-iraniene urmează să continue în acest an datorită relansării economiei mondiale, notează un expert european.

Companiile chineze au semnat de asemenea câteva contracte importante precum cel privind construcţia unei autostrăzi care leagă Teheranul de Marea Capiscă.

Noghrekar Shirazi a mai spus că exporturile petroliere ale Iranului spre China au scăzut cu 30% în primele şase luni din 2010, cifrându-se la 66 de milioane de barili pe zi.

SURSA: Agerpres