China a prezentat joi un sistem de pensii private, permițând astfel angajaților să economisească fonduri în conturi de pensii și să investească în produse financiare, în cadrul unei măsuri importante luate de autorități pentru a face față provocărilor generate de îmbătrânirea populației, transmite Reuters.

Deduceri fiscale pentru cei care contribuie

Angajații pot contribui cu până la 12.000 de yuani (1.863 de dolari) pe an la fondul lor de pensii în cadrul noului sistem, a precizat guvernul într-un document publicat pe site-ul său, comparativ cu o plată fixă atât din partea angajaților, cât și a angajatorilor, în cadrul planului de pensii de stat.

Guvernul va ajusta contribuția maximă permisă în cadrul noului plan în funcție de condițiile economice. Schema va fi implementată cu test pe o perioadă de un an în unele orașe, înainte de a fi implementată la nivel național, potrivit documentului.

Pentru a încuraja participarea la sistemul privat de pensii, pentru prima dată vor fi disponibile deduceri fiscale pentru contribuțiile la pensiile personale.

O provocare pentru Beijing

O parte a provocării pentru factorii de decizie politică de la Beijing ar fi să convingă persoanele fizice să își aloce o parte din venituri și să investească într-un astfel de plan. În 2021, venitul disponibil pe cap de locuitor la nivel național s-a situat la 35.128 de yuani.

Joi, autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare a salutat noul sistem, afirmând că nu va pierde timpul să elaboreze norme pentru a facilita investițiile în pensii de către fondurile mutuale.

Piețele de capital pot contribui la păstrarea și creșterea valorii fondurilor de pensii, pentru a face față în mod proactiv provocărilor unei societăți îmbătrânite, a afirmat Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China (CSRC) într-o declarație pe site-ul său. Între timp, banii de pensie „pot oferi fonduri mai stabile și pe termen lung pentru dezvoltarea economiei reale, prin intermediul piețelor de capital”.

Conturile de pensii private pot fi deschise la băncile comerciale și la instituțiile financiare desemnate. Fondurile deținute în aceste conturi pot fi investite în anumite produse financiare, precum produse bancare de gestionare a averii, depozite și fonduri publice, iar investitorii trebuie să suporte riscurile corespunzătoare, potrivit documentului.

Se estimează că piața pensiilor private va crește considerabil în China

Printre cei care vor fi eligibili pentru acest sistem se numără angajații din mediul urban care contribuie deja la asigurarea de bază pentru pensie în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat. În cazul în care un titular de pensie privată moare, activele din contul său pot fi lăsate moștenire.

Consultanții independenți estimează că piața pensiilor private va crește la cel puțin 1.700 de miliarde de dolari până în 2025, de la 300 de miliarde de dolari în prezent.

China trebuie să consolideze asigurările de pensii diversificate din cauza îmbătrânirii populației, a declarat Nie Wen, economist la Hwabao Trust din Shanghai. În doar 20 de ani, 28% din populația Chinei va avea peste 60 de ani, față de 10% în prezent, ceea ce face ca această țară să fie una dintre cele mai rapid îmbătrânite populații din lume, potrivit proiecțiilor citate de Organizația Mondială a Sănătății.