Noua turbină din China este destinată parcurilor maritime şi are o putere record de 26 MW
Dongfang Electric Corporation (DEC) construiește aceste turbine eoliene masive de 1.115 picioare înălțime (340 m) și 26 MW la fabrica sa din Fuzhou, provincia Fujian.
Înălțimea butucului nacelei este de 607 ft (185 m), în timp ce diametrul lamei este de 1.107 ft (310 m). Are o suprafață a lamei de 75.477 mp, adică aproximativ cât douăsprezece avioane Boeing 747. E nevoie de o zonă de dimensiunea a 14 terenuri de fotbal sau pentru a o așeza, potrivit NewAtlas.
Turbinele offshore sunt rezistente la taifun și coroziune
Chiar și cu un profil atât de mare, DEC spune că turbinele sale offshore sunt rezistente la taifun și coroziune. Au fost proiectate cu un „design anti-taifun dublu” pentru a le permite să reziste la taifunuri extreme, dar există prea puține detalii.
Potrivit DEC, turbina „are capacitatea de a rezista unui super taifun de categoria 17”. Aceasta implică vânturi de până la 137 mph (220 km/h), aproximativ la fel ca un uragan de categoria 4.
UNICEF descrie aceste super-taifunuri ca având „putere extrem de distructivă, scufundând nave mari, care pot cauza pagube grave și inundații grave”.
Turbina poate genera aproximativ 100 GWh de energie electrică pe an, presupunând viteze ale vântului de 22 mph (36 km/h), făcând o singură unitate capabilă să alimenteze aproximativ 55.000 de case din China sau aproximativ 9.200 de case din SUA.
China are cea mai mare și mai fragmentată piață a turbinelor eoliene
Turbina de 26 MW depășește cea mai mare turbină anterioară: turbina eoliană offshore de 20 MW a celor de la Mingyang.
Nivelul actual de energie eoliană al Chinei este de aproximativ 470 GW. Germania are un nivel de 69 GW de energie eoliană curată.
Cei 100 GWh de electricitate de la o singură turbină e o cifră interesantă şi reprezintă un record mondial. La 100 GWh produşi anual, asta înseamnă o putere medie anuală de 11,42 MW, iar dacă raportăm această cifră la puterea instalată de 26 MW, obţinem un factor de capacitate mediu de 43,9% în condiţiile unei viteze medii a vântului de 10 m/s.
China are cea mai mare și mai fragmentată piață a turbinelor eoliene, cu peste 12 producători locali, iar concurența acerbă la capitolul prețuri a afectat marjele de profit și a determinat mulți producători chinezi să se extindă peste graniță. Prețul turbinelor eoliene „made in China” care au fost livrate pe piețele externe este cu aproximativ o cincime mai mic decât cel al rivalilor americani și europeni, potrivit BNEF.