Tensiuni în jurul Taiwanului
Într-o perioadă de 24 de ore, Ministerul Apărării din Taiwan a raportat detectarea a 43 de avioane și 8 nave de război chineze în apropierea insulei, accentuând tensiunile în regiune, relatează AFP. Dintre aceste avioane, 34 au traversat linia mediană, penetrând zona de identificare a apărării aeriene din sud-vestul și estul Taiwanului.
În același timp, o navă de război japoneză a traversat pentru prima dată Strâmtoarea Taiwan, ca răspuns la intensificarea acțiunilor militare ale Chinei. Aceste evenimente reflectă o escaladare a tensiunilor în regiunea Asia-Pacific, unde China își exercită influența militară asupra Taiwanului, iar Japonia și alte națiuni încearcă să-și afirme libertatea de navigație.
Incursiuni aeriene și navale chineze în proximitatea Taiwanului
Potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, 43 de avioane chineze și 8 nave de război au fost detectate în apropierea insulei, în decurs de 24 de ore. 34 dintre aceste avioane au traversat linia mediană ce separă Taiwanul de China continentală și au pătruns în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului (ADIZ).
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat joi că 43 de avioane şi opt nave chineze au fost detectate în jurul insulei în 24 de ore, relatează AFP.
„Treizeci şi patru dintre aceste aeronave au traversat linia mediană şi au pătruns în sud-vestul şi estul zonei de identificare a apărării aeriene a Taiwanului (Adiz). Am monitorizat situaţia şi am reacţionat în consecinţă”, se arată în declaraţia ministerului.
Aceste mișcări au loc pe fondul presiunilor militare și politice exercitate de China asupra Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră parte a teritoriului său și a declarat în repetate rânduri că nu va renunța la utilizarea forței pentru a prelua controlul asupra insulei.
Anterior, pe 11 iulie, autoritățile din Taipei au anunțat detectarea unui număr record de 66 de avioane militare chineze într-un interval de 24 de ore.
Trecerea istorică a unei nave de război japoneze prin Strâmtoarea Taiwan
În același interval de timp, presa japoneză a raportat că o navă de război japoneză a traversat pentru prima dată Strâmtoarea Taiwan. Acest eveniment este considerat semnificativ, în special după ce un portavion chinez a trecut printr-un canal dintre insulele japoneze, amplificând tensiunile regionale. Trecerea navei japoneze prin Strâmtoarea Taiwan este un gest de afirmare a libertății de navigație, despre care presa japoneză a relatat pe larg.
Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, a refuzat să comenteze direct această informație, argumentând că se referă la operațiuni militare.
Cotidianul japonez Yomiuri Shimbun a relatat că prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a dat ordinul de trecere, considerând că o reacție pasivă din partea Japoniei ar fi încurajat China să devină și mai asertivă în acțiunile sale din regiune. Acțiunile navelor chineze în apropierea apelor teritoriale japoneze au devenit tot mai frecvente, fiind privite cu mare îngrijorare de guvernul de la Tokyo.
Nava japoneză a traversat Strâmtoarea Taiwan miercuri, urmată de trecerile navelor din Statele Unite, Canada și Germania.
Evoluția tensiunilor militare dintre China și Japonia
Trecerea navei japoneze prin Strâmtoarea Taiwan vine la scurt timp după ce portavionul chinez Liaoning și două distrugătoare de rachete au fost detectate navigând în sudul insulei Okinawa, în apropierea Japoniei și Taiwanului. Deși flotila chineză nu a intrat în apele teritoriale japoneze propriu-zise, prezența sa în „apele adiacente” Japoniei a fost considerată „total inacceptabilă” de către autoritățile japoneze. În plus, Japonia a mai condamnat recent o incursiune a unei nave chineze în apele sale teritoriale, care a durat aproape două ore, considerând acest incident o încălcare gravă a suveranității sale.
Aceste evenimente subliniază o creștere a tensiunilor între China și vecinii săi din Asia, în special Japonia și Taiwan. Atât incursiunile aeriene și navale chineze în jurul Taiwanului, cât și reacția Japoniei reflectă un context tot mai volatil în regiune, unde echilibrul puterilor devine din ce în ce mai fragil.