Sateliţii, dintre care unul aparţinea platformei Bilibili de partajare de conţinut video, au fost transportaţi marţi de o rachetă Long March 11 din Marea Galbenă, potrivit media chineze.
Prima lansare a avut loc în iunie 2019
Long March 11, concepută pentru lansare rapidă şi de pe platforme mobile, cum ar fi o navă, este utilizată în principal pentru transportul sateliţilor de dimensiuni mici. Prima lansare a rachetei de pe mare a avut loc în luna iunie a anului trecut.
”Platformele maritime de lansare vor contribui la creşterea numărului zonelor de lansare ale Chinei, îmbunătăţind eficienţa şi siguranţa acestor operaţiuni, care vor deveni astfel mai flexibile”, a declarat Li Zongli, director al Centrului Taiyuan de Lansare a Sateliţilor, citat de People’s Daily.
Trei centre terestre de lansare spațială în China
China deţine trei centre terestre de lansare spaţială, unde treptele de rachete utilizate revin pe Pământ, ceea ce uneori prezintă un pericol pentru zonele locuite. Lansările de pe platformele maritime ar reduce acest risc.
China a făcut din programul său spaţial o prioritate în ultimii ani, încercând să ajungă din urmă Statele Unite şi să devină o importantă putere spaţială până în 2030.
China amenință puterea deținută de SUA în spațiu
În luna iunie, China plasa pe orbită ultimul satelit din reţeaua Beidou, o colecţie de sateliţi care reprezintă alternativa ţării la sistemul GPS administrat de SUA, nota Bloomberg.
Finalizarea reţelei, ale cărei costuri sunt estimate la peste 10 miliarde de dolari, reprezintă un punct de reper în efortul de decenii al Chinei de a deveni o putere în spaţiu.