Vaccinul chinezilor a fost ultra-lăudat de guvernul de la Beijing. Dar creșterea infectărilor în cazul celor imunizați cu Sinovac pune la îndoială eficiența vaccinului.
În ciuda vaccinării masive, 350 de lucrători medicali din Indonezia care s-au vaccinat cu serul chinezesc Sinovac au fost testați pozitiv cu COVID-19. Cazurile s-au înregistrat pe fondul creșterii infectărilor cu varianta Delta.
Compania Sinovac susține însă că vaccinurile nu pot oferi protecție 100%, dar ar putea reduce severitatea și decesul. Aproximativ 308 lucrători medicali din orașul Kudus, unde aproape toți angajații din domeniul sănătății, au primit prima și a doua doză de vaccin, au fost infectați cu varianta Delta.
Reuters a informat că zeci de medici au fost spitalizați, alimentând îngrijorările cu privire la eficacitatea vaccinului împotriva noilor variante.
Reuters l-a citat pe Kenneth Mak, directorul serviciilor medicale din Singapore, care spune că dovezile din alte țări au arătat că persoanele care s-au vaccinat cu Sinovac se infectează. Compania chinează a replicat, declarînd că vaccinurile nu ar putea oferi o protecție de 100%, dar pot reduce simptomele infectării și pot preveni în mod eficient decesul.
Vaccinul Sinovac a redus efectiv riscul de apariție a simptomelor COVID-19 la lucrătorii medicali cu 94%, susține un studiu al Ministerului Indonezian al Sănătății.
Lucrătorii din domeniul sănătății au fost printre primii din Indonezia care au fost vaccinați, în ianuarie, și aproape toți au primit vaccinul Sinovac.
Vaccinații cu Pfizer, mai protejați decât cei cu Sinovac
South China Morning Post a scris, citând un studiu din Hong Kong, că persoanele vaccinate cu Pfizer s-au dovedit a avea niveluri „substanțial mai mari” de anticorpi decât cele care au primit serul Sinovac.
Profesorul Benjamin Cowling, epidemiolog la Universitatea din Hong Kong, susține că persoanele care s-au vaccinat cu Sinovac ar putea avea nevoie și de o a treia doză de rapel.
Seychelles, Bahrain și Mongolia, țările unde cresc infectările
Creșterea numărului de cazuri de Covid nu se vede doar în Indonezia. Ci și în Seychelles. Alte două țări care au vaccinat mare parte din populație cu vaccinul Sinopharm BBIB-P – Bahrain și Mongolia – se confruntă, de asemenea, cu o creștere a numărului de infectări.
Ambele țări au spus că încă mai au încredere în vaccinurile din China. Subsecretarul pentru sănătate din Bahrain a declarat că peste 90% dintre cei spitalizați acolo nu au fost vaccinați.
Anticorpii generați de două vaccinuri chinezești sunt mai puțin eficiente împotriva Delta
Anticorpii generați de două vaccinuri chinezești sunt mai puțin eficiente împotriva variantei Delta, în comparație cu alte tulpini. Dar vaccinurile oferă în continuare protecție, a declarat un cercetător chinez pentru presa de stat, citat de Reuters.
În timp ce vaccinurile Moderna și Pfizer se bazează pe noua tehnologie ARNm, vaccinurile Sinovac și Sinopharm folosesc un virus inactivat. Aceasta este o tehnologie de vaccinare mai veche, utilizată cu succes în alte boli de zeci de ani.
Sinovac și Sinopharm au primit autorizația de utilizare de urgență de OMS în ultimele șase săptămâni.