După ce a „incendiat” pădurea virală de pe șase continente, guvernul chinez a sperat să stingă focul și să câștige bunăvoința unei planete, punând vaccinurile la dispoziția țărilor în curs de dezvoltare.
Iar dacă aceste țări vor fi recunoscătoare ajutînd China să-și extindă influența în străinătate, fie oferind acces la baze militare sau încheind acorduri comerciale, cu atât mai bine.
Dar această bunăvoință este condiționată de vaccinurile care oferă o protecție semnificativă împotriva virusului.
Israelul a folosit vaccinul Pfizer, unul dintre cele două seruri pe bază de ARN mesager, care s-au dovedit a fi eficiente împotriva coronavirusului. Nu același lucru se întămplă în patru state, Uruguay, Bahrain, Chile și Seychelles, care au folosit cele două vaccinuri din China, Sinopharm și Sinovac.
Aceste produse au fost dezvoltate printr-o metodă tradițională în care virusul inactivat este injectat în oameni pent
Studiile arată că vaccinurile Chinei par să ofere o anumită protecție. De exemplu, în ciuda numărului ridicat de cazuri, Chile și Emiratele Arabe Unite nu au înregistrat o creștere semnificativă a deceselor zilnice cauzate de COVID. (Uruguay și Bahrain nu au fost la fel de norocoși.)
Ministrul sănătății din Bahrain a declarat că 90% dintre persoanele spitalizate cu COVID chiar acum sunt nevaccinate. Scopul vaccinării în masă este de a genera suficientă imunitate. Deoarece persoanele vaccinate nu transmit virusul (sau nu ar trebui), cu cât sunt mai mulți, cu atât mai puțin virusul poate ajunge la cineva care nu este vaccinat.
Probleme cu vaccinul în mai multe ţări
Asta pare să se întâmple în Israel, dar nu în Chile, Uruguay, Bahrain și Emiratele Arabe Unite. Asta nu înseamnă că Sinopharm și Sinovac nu vor îmblînzi în cele din urmă COVID în acele țări. Dar cuvântul-cheie este „în cele din urmă”.
Vaccinurile cu ARNm au dus la oprirea pandemiei în Israel. Acum câteva zile , Bahrain și Emiratele Arabe Unite, au început acum să ofere stimulente celor care au fost deja complet vaccinați cu Sinopharm. Oamenii pot alege să primească o a treia doză din acel vaccin sau una de la Pfizer.
Bahrain a mers până la a recomanda Pfizer celor mai în vârstă sau cu o stare de sănătate fragilă, temându-se că Sinopharm nu este la înălțimea sarcinii de a-i proteja. Datele disponibile par să justifice îngrijorările lor. Vaccinul chinez nu pare să stimuleze cum ar trebui un răspuns imun al organismului.
Nu este prima dată când oamenii de știință descoperă că un vaccin chinezesc nu protejează după o singură doză.
Un studiu efectuat pe mai bine de 10 milioane de oameni din Chile a constatat că Sinovac a fost eficient în procent de doar 16% după o singură doză. Prin comparație, o doză unică de Pfizer sau Moderna este eficientă în proporție de 80%.
Consecințele au fost letale în unele țări. În Bahrain, decesele provocate de covid pe cap de locuitor au ajuns deja la o rată mai mare decât cea a Indiei. Pentru a opri răspândirea, guvernul a închis centrele comerciale și restaurantele, în ciuda faptului că au fost vaccinați complet mai mulți oameni decât în SUA.
De aceea, se pune întrebarea cât de eficiente vor fi vaccinurile Chinei împotriva unei amenințări formidabile precum varianta indiană a virusului, B.1.617, în condițiile în care și serul Pfizer are probleme cu această variantă. Varianta indiană B.1.617 este cea mai contagioasă tulpină de coronavirus cunoscută până în prezent.
Pe de altă parte, China continuă să-și împingă vaccinurile mediocre în întreaga lume. Sute de milioane de chinezi sunt imunizați cu Sinopharm și Sinovac. Iar Sinopharm vrea să furnizeze 175 de milioane de doze unor țări ca Egipt, Ungaria și Argentina.