De ce acest lucru? Pentru că atunci când afacerea Google-Motorola a fost anunțată, Google a declarat că achiziția ”va ajuta la suprataxarea Android”.
Câștigul gigantului
Acordul dat de către China îl aduce pe gigantul internetului aproape de încheierea celei mai mari tranzacții realizate vreodată de către Google.  Achiziția Motorola îi permite să se extindă, pentru prima oară, în zona de manufacturare a telefoanelor mobile, tabletelor și altor ”device-uri” . De asemenea,  afacerea îi dă acces lui Google la 17.000 de patente Motorola.  ”Guvernul chinez a aprobat afacerea sâmbătă”, a declarat Niki Fenwick, purtătorul de cuvânt al lui Google.

Fuziunea a fost anunțată în august 2011, iar Google a primit atunci toate aprobările necesare preluării, mai puțin cele din China. Relația cu guvernul chinez a fost fragilă încă de când Google și-a scos motorul de căutare din China, în urmă cu vreo doi ani, în urma unei dispute privind cenzurearea și securitatea computerului.

Software-ul Android rulează pe mai mult de 250 de milioane de telefoane mobile aparțiând mai multor producători, inclusiv Motorola. Ultima versiune trebuie să fie disponibilă gratuit pentru următorii cinci ani, aparent pe motiv de competiție, care se pare că ar putea fi afectată dacă Google vine cu versiuni noi pentru Motorola Mobility.  În prezent, Google nu percepe nicio taxă pentru folosirea sistemului Android.

Pentru Google, patentele Motorola Mobility Holding reprezintă o armă crucial în întrecerea cu Apple, Microsoft și alți rivali pentru controlul smartphone-urilor sau tabletelor etc.

Prețul de 12,5 miliarde de dolari plătit de Google pentru Motorola reprezintă mai multă decât suma totală plătită pentru celelalte 185 de achiziții efectuate de gigantul IT din 2004 de când s-a listat.