China acuză G7 că „seamănă dezbinare” prin acuzațiile de lipsă de transparență

China

Sursa: Dreamstime

China consideră că țările G7 „seamănă dezbinare” și „creează antagonisme” prin acuzațiile lansate la adresa Beijingului privind lipsa de transparență. Declarațiile vin în același timp cu summitul NATO, acolo unde China este numită „o provocare sistemică” în noua viziune strategică a Alianței, potrivit autorităților chineze.

China a acuzat miercuri ţările G7 că ”seamănă dezbinare” după ce marile puteri industriale au condamnat presupusa lipsă de transparenţă a Beijingului în practicile sale comerciale, relatează AFP.

Reuniţi în Germania, liderii G7 (SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia, Canada) au utilizat marţi un limbaj deosebit de ferm faţă de China în declaraţia lor finală la sfârşitul unui summit de trei zile.

G7 îngrijorați de situația din China

După o tergiversare îndelungată în exprimarea poziţiei faţă de gigantul asiatic, G7 şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile omului în China. Grupul a denunţat, de asemenea, practicile comerciale ”netransparente şi distorsionarea pieţei” de către Beijing. China a criticat miercuri iniţiativa G7, notează AFP.

”Într-un moment în care comunitatea internaţională se luptă cu pandemia şi depune eforturi să-şi relanseze economia, G7 nu doar că nu se angajează în favoarea unităţii şi cooperării, ci dimpotrivă încearcă să semene dezbinare şi să creeze antagonisme, fără niciun simţ al responsabilităţii sau principiu moral”, a declarat presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

Washingtonul critică de mult timp practicile comerciale ale Beijingului, acuzat că favorizează întreprinderile chineze în detrimentul firmelor străine.

Dar pentru Germania, prima economie a Uniunii Europene, al cărei principal partener comercial este China, ridicarea tonului şi expunerea la represalii economice este o noutate.

În declaraţia lor finală, liderii G7 afirmă, de asemenea, că doresc ”să favorizeze diversificarea şi rezistenţa la coerciţia economică şi să reducă dependenţele strategice” de gigantul asiatic.

Aceste critici au intervenit cu câteva ore înainte de un summit NATO în Spania, la care China va fi menţionată drept o ”provocare de securitate” pentru Alianţa Nord-Atlantică.

China îndeamnă NATO să înceteze declarațiile false și provocatoare

Preocupările Chinei au fost clare în această săptămână, când Ministerul de Externe al Chinei a respins posibilitatea de a fi numită „o provocare sistemică” în noua viziune strategică a NATO.

„China urmărește o politică externă independentă, de pace. Nu intervine în afacerile interne ale altor țări și nici nu exportă ideologie, cu atât mai puțin nu se angajează în jurisdicții, coerciție economică sau sancțiuni unilaterale. Cum ar putea fi etichetată China drept o „provocare sistemică”?”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al ministerului, Zhao Lijian.

„Îndemnăm în mod solemn NATO să înceteze imediat să răspândească declarații false și provocatoare împotriva Chinei”, a spus el, adăugând că NATO ar trebui „să înceteze să mai caute să perturbe Asia și întreaga lume după ce a perturbat Europa”.

Dar această retorică – învinovățirea NATO pentru „perturbarea” Europei – face parte din ceea ce determină o schimbare a perspectivelor europene, spun analiștii, deoarece Beijingul a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina, inclusiv uciderea civililor, în timp ce învinuiește în mod activ SUA și NATO pentru provocarea Moscovei, transmite CNN.

Alianță China-Rusia?

China „s-a aliniat foarte repede și foarte clar – cel puțin în cuvinte, nu atât de mult în fapte – cu Rusia”, în timp ce partenerii transatlantici s-au unit împotriva Rusiei și în sprijinul Ucrainei în urma invaziei, a declarat Pepijn Bergsen, cercetător în cadrul Programului Europa de la think tank-ul Chatham House din Londra.

Contrastul dintre cele două țări a ajutat la apariția în Europa a unei povești de tipul „democrații versus autocrații”, a spus el, adăugând că și politica internă joacă un rol important.

„În Europa Centrală și de Est, unde Rusia este considerată de departe principala amenințare la adresa securității, relațiile (cu China) începuseră deja să se destrame, dar faptul că Beijingul s-a aliniat atât de clar cu Rusia a accelerat o schimbare”, a spus Bergsen.