China, acuzată de Statele Unite de „genocid” în cazul uigurilor din regiunea Xinjiang

Sursa: Dreamstime

În urma apariţiei raportului OHCHR privind modul în care China a gestionat situaţia uigurilor din regiunea Xinjiang, Statele Unite au luat imediat poziţie şi au cerut ca Beijingul să fie tras la răspundere pentru „genocid”.

Noi tensiuni pe relaţia dintre Statele Unite ale Americii şi China!

Statele Unite, mesaj de ultimă oră la adresa Chinei, pe subiectul minorităţii uigure

Washingtonul cere ca Beijingul să fie tras la răspundere pentru „genocidul” asupra uigurilor. Poziţia adoptată de americani vine în urma raportului ONU privind presupuse încălcări ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang din China.

„Acest raport întăreşte şi reafirmă îngrijorările noastre profunde cu privire la genocidul în curs şi crimele împotriva umanităţii comise de autorităţile chineze”, a transmis secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a salutat raportul ONU, notează agenţia AFP.

Miercuri, 31 august, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a dat publicităţii mult aşteptatul raport privind situaţia din regiunea chineză Xinjiang. Beijingul a făcut presiuni puternice şi a denunţat cu fermitate raportul agenţiei ONU.

Raportul citat evocă posibilitatea unor „crime împotriva umanităţii” în regiune. Cu toate acestea, documentul nu se referă în mod specific la genocid.

ONU cere Chinei să urmeze recomandările raportului

Antony Blinken a insistat şi ca toţi deţinuţii să fie eliberaţi imediat.

„Vom continua să tragem la răspundere autorităţile chineze şi să le cerem să-i elibereze pe toţi cei deţinuţi fără justificare… şi să fie permis accesul nerestricţionat anchetatorilor independenţi în Xinjiang, Tibet şi China”, a mai afirmat secretarul de stat al SUA.

Joi, 1 septembrie, Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a cerut joi Chinei să „urmeze recomandările” din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, care evocă crime împotriva umanităţii în regiunea chineză Xinjiang, se arată într-un mesaj transmis de purtătorul său de cuvânt.

Raportul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului „confirmă ceea ce secretarul general spune de mai mult timp despre Xinjiang: că drepturile omului trebuie să fie respectate şi comunitatea uigură trebuie să fie respectată”, a mai precizat Stéphane Dujarric.

De ce sunt persecutaţi uigurii în China?

Uigurii sunt o populație vorbitoare de limba turcă din vestul Chinei. Etnia este mai apropiată cultural de Asia Centrală decât de chinezii Han. Uigurii sunt majoritar musulmani suniți.

Există tendințe separatiste în rândul uigurilor, care s-au soldat uneori cu violențe în cadrul unor proteste de masă și chiar cu un atac terorist în 2014 care a ucis 31 de persoane, potrivit Deutsche Welle.

Beijingul a răspuns în forță, instalând un sistem amplu de supraveghere și centre de detenție în regiunea Xinjiang. Scopul autorităților este asimilarea uigurilor în societatea chineză „mainstream”. Taberele de reeducare sunt numite oficial „Centre de antrenament și educație profesională” pe bază de voluntariat.

Potrivit unor estimări, cam un milion de uiguri din totalul de 10 milioane care trăiesc la Xinjiang ar fi dispărut în aceste centre.

China susține oficial că această campanie de „antrenament vocațional” ar fi un instrument eficient în combaterea terorismului islamist.