China amenință SUA fățiș și anunță reunificarea cu Taiwan. Consecințele vizitei lui Nancy Pelosi vor fi extrem de grave

Sursa: Dreamstime

Prezența preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan a stârnit revolta Chinei. Beijingul a trecut la amenințări și a catalogat demersul drept șocant. În plus, a avertizat că acțiunea întreprinsă de oficialul american va avea consecințe extrem de grave.

China este supărată maxim pe SUA din cauza vizitei în Taiwan a lui Nancy Pelosi. Ministerul de externe de la Beijing l-a convocat, marţi, pe ambasadorul SUA pentru a-i reproşa acestuia vizita „şocantă” a preşedintei Camerei Reprezentanţilor. Informația despre acest demers fără precedent a fost furnizată de presa de stat chineză.

Adjunctul ministrului chinez de externe, Xie Feng, i-a transmis ambasadorului american Nicholas Burns un „protest puternic” faţă de vizita lui Nancy Pelosi la Taipei.

„Acest demers este extrem de şocant, iar consecinţele vor fi extrem de grave”, a spus Xie, citat de agenţia oficială de presă Xinhua.

China amenință că nu va rămâne fără reacție

În mesajul transmis se arată că „la 2 august, fără a ține cont de opoziția puternică și de demersurile serioase ale Chinei, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat regiunea chineză Taiwan. Aceasta reprezintă o încălcare gravă a principiului „o singură Chină” și a dispozițiilor celor trei comunicate comune China-SUA. Aceasta are un impact grav asupra bazei politice a relațiilor dintre China și SUA și încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Subminează grav pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și transmite un semnal foarte greșit forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”. China se opune cu fermitate și condamnă cu fermitate acest lucru și a făcut demersuri serioase și a protestat ferm în fața Statelor Unite”.

China nu va rămâne fără reacţie”, l-a avertizat oficialul chinez pe ambasadorul SUA.

Vizita celui mai înalt oficial ales al SUA în Taiwan din ultimii 25 de ani a sporit tensiunea dintre cele două mari economii ale lumii, Beijingul considerând-o o provocare majoră.

Xie Feng a avertizat că SUA „vor plăti preţul propriilor greşeli” şi a îndemnat Washingtonul să „îşi corecteze imediat greşelile, să ia măsuri practice pentru a anula efectele negative cauzate de vizita doamnei Pelosi în Taiwan”, a raportat Xinhua.

Mesajul transmis de Nancy Pelosi în timpul vizitei din Taiwan

Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan marţi seară, în pofida unei serii de avertismente din partea autorităţilor de la Beijing.

În context, trebuie spus că vizita oficialului american nu a fost anunțată oficial, însă a fost discutată intens în ultimele zile, China fiind cea mai revoltată. Nancy Pelosi a ajuns într-un final marți seară la Taipei, la bordul unui avion american.

„Venim ca prieteni în Taiwan, venim în pace în regiune”, a declarat Pelosi în cadrul unei întâlniri cu vicepreşedintele parlamentului taiwanez, Tsai Chi-chang.

China atacă dur SUA

Pe de altă parte, consilierul de stat și ministrul de externe chinez Wang Yi a emis, miercuri dimineață, o declarație în care condamnă intruziunea SUA în suveranitatea Chinei.

„Pelosi a vizitat în mod flagrant insula, fără a ține cont de reprezentările solemne ale Chinei, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a principiului „o singură Chină” și o încălcare rău intenționată a suveranității Chinei”, a declarat Wang, potrivit Global Times.

În opinia oficialului, o astfel de provocare politică flagrantă a stârnit indignarea puternică a poporului chinez și opoziția pe scară largă din partea comunității internaționale. Acest lucru dovedește încă o dată că unii politicieni americani au devenit „scandalagii” în relațiile dintre China și SUA, iar SUA au devenit „cel mai mare distrugător” al păcii și al stabilității regionale în Strâmtoarea Taiwan, a declarat Wang.

Americanii, îndemnați să înceteze cu fanteziile

Declarația a fost făcută după ce Pelosi a aterizat în Taiwan. Wang a îndemnat SUA să înceteze patru fantezii, și anume fantezia de a interveni în procesul de reunificare a Chinei, de a sabota dezvoltarea Chinei, de a manipula situația geopolitică și de a confunda binele și răul. Taiwanul face parte din China, iar realizarea reunificării este tendința istorică inevitabilă, a precizat Wang. Nu vom lăsa niciodată loc pentru forțele secesioniste „independentiste din Taiwan” sau pentru forțele externe să intervină, a mai punctat oficialul chinez.

Indiferent de modul în care SUA sprijină și aprobă secesioniștii „independenței Taiwanului”, aceasta va fi sortită eșecului și nu va face decât să lase mai multe înregistrări urâte ale amestecului grosolan al SUA în afacerile interne ale altor țări, a declarat Wang.