China îl amenință pe președintele taiwanez, Lai Ching-te

Noul președinte taiwanez, Lai Ching-te, a fost acuzat vineri de China de provocarea unor tensiuni care ar putea duce la război. Beijingul a amenințat cu măsuri și mai dure pentru a realiza „reunificarea completă” a țării. Aceasta declarație a venit în a doua zi a unor manevre militare masive desfășurate în apropierea Taiwanului, informează AFP.

Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, a declarat că Lai Ching-te, de la preluarea funcției sale, a pus sub semnul întrebării principiul unei singure Chine, împingând Taiwanul spre o situație periculoasă de război. El a avertizat că cei care „se joacă cu focul se vor arde cu siguranță” și că China va continua să adopte contramăsuri până la reunificarea completă.

În timp ce nave de război și avioane de vânătoare chineze încercuiesc Taiwanul în cadrul exercițiilor militare „Joint Sword-2024A”, Ministerul Apărării din Taipei a raportat vineri seara că 62 de avioane chineze au fost detectate, dintre care 47 au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwan. Acesta este cel mai mare număr de avioane observat într-o singură zi în acest an. De asemenea, 27 de nave chineze au fost implicate în aceste manevre.

„De la 07:14 vineri (23:14 GMT joi), 62 de avioane au fost detectate, dintre care 47 au trecut linia mediană” în strâmtoarea Taiwan, a transmis Ministerul Apărării de la Taipei vineri seara într-un comunicat.

Taiwan
Sursa: Dreamstime

Beijingul a descris exercițiile drept o „pedeapsă severă”

Exercițiile, care implică armata terestră, marina, forțele aeriene și unitatea de rachete ale Chinei, au fost descrise de Beijing ca o „pedeapsă severă” împotriva separatiștilor din Taiwan și au fost văzute ca o reacție la discursul de învestire al lui Lai Ching-te, considerat de China ca fiind o declarație de independență.

În fața amenințărilor și manevrelor militare chineze, Lai Ching-te a promis că Taiwanul va apăra valorile libertății și democrației și că se va afla „în prima linie”. Taipeiul a cerut Chinei să dea dovadă de reținere și să înceteze comportamentul irațional.

China consideră Taiwanul ca o provincie a sa, nereușind să o reunifice cu teritoriul continental de la sfârșitul războiului civil din 1949. În ultimii ani, Beijingul a intensificat presiunile politice, economice și militare asupra Taiwanului, iar amenințările și manevrele militare recente amplifică tensiunile în regiune.

În contextul escaladării tensiunilor, ONU a făcut apel la toate părțile implicate să se abțină de la orice acțiune care ar putea agrava situația, subliniind necesitatea menținerii păcii și stabilității în regiune.