Construirea complexului, pe o suprafaţă de 230 de hectare în centrul deltei Fluviului Perlelor, din provincia Guangdong, a provocat nemulţumiri în regiunile autonome vecine Hong Kong şi Macao.

Potrivit unei declaraţii publicate pe site-ul oraşului Heshan, ‘pentru a respecta dorinţa oamenilor’ guvernul din Heshan nu va propune proiectul Corporaţiei naţionale nucleare (CNNC). Aceasta intenţiona să construiască uzina cu o valoare estimată la 37 de miliarde de yuani (6 miliarde de dolari). Această schimbare a deciziei survine după protestele a sute de persoane care au manifestat în faţa birourilor CNNC din oraş şi i-au determinat pe oficiali să promită o prelungire a consultării publice cu 10 zile. Localnicii au planificat mai multe proteste pentru duminică.

Guangdong este una dintre cele mai mari baze de energie nucleară, aici funcţionând deja cinci reactoare nucleare şi alte 12 fiind în curs de construire. Tehnologiile folosite provin de la compania franceză Areva şi de la Westinghouse, o unitate a corporaţiei japoneze Toshiba.

Sursa: Agerpres