China anunţă reduceri de taxe de 6,5 miliarde de dolari pentru a stimula creşterea economiei

China va reduce anual taxe şi comisioane în valoare de aproximativ 40 miliarde de yuani (6,5 miliarde de dolari) ca parte a efortului de a stimula creşterea economiei, a anunţat Consiliul de Stat, transmite Reuters.

 

Începând cu ianuarie 2015, Guvernul va renunţa la 42 de comisioane administrative şi 12 taxe de înregistrare a afacerilor, pentru a reduce povara asupra companiilor mici, au anunţat autorităţile de la Beijing.

Afacerile cu vânzări lunare sub 30.000 de yuani vor fi exceptate de la plata a cinci taxe suplimentare în următorii trei ani, iar autorităţile vor lua măsuri pentru o reformare a preţurilor în vederea promovării concurenţei în sectorul energiei, transporturilor şi mediului.

Vorbind la summitul G20 de la Brisbane, Australia, preşedintele Xi Jinping a dat asigurări investitorilor globali că ţara sa va menţine 'o creştere solidă, sustenabilă şi echilibrată'.

Ritmul de creştere al PIB-ului Chinei în trimestrul trei din 2014 a fost cel mai slab de la criza financiară globală din 2008/2009, deoarece declinul pieţei imobiliare a dus la reducerea investiţiilor şi a producţiei industriale, sporind temerile cu privire la evoluţia economiei mondiale.

În perioada iulie – septembrie 2014, a doua mare economie a lumii a înregistrat un avans anual de 7,3%, de la 7,5% în trimestrul doi, dar uşor peste estimările analiştilor, de 7,2%. Noile date publicate luna aceasta indică o scădere a creditării bancare.

Încetinirea creşterii economice a sporit aşteptările că Beijingul va anunţa noi măsuri de stimulare pentru a evita o încetinire şi mai accentuată, iar unii analişti estimează că Banca Centrală a Chinei va reduce rata dobânzii pentru a accelera avansul PIB-ului.

Chiar dacă un ritm de creştere de peste 7% ar fi invidiat de majoritatea statelor, China are nevoie de un avans de cel puţin 7,2% pentru a crea aproximativ zece milioane de locuri de muncă anual pentru imensa sa populaţie.

Guvernul de la Beijing, care se aşteaptă la un avans al economiei de 7,5% în acest an, s-a angajat să accelereze reformele economice prin acordarea unui spaţiu mai larg capitalului privat, liberalizarea sistemului financiar, consolidarea cererii interne şi printr-o atenţie deosebită în privinţa investitorilor străini.