În China, au fost postate pe internet mesaje îndemnând la manifestaţii, duminică, în treisprezece mari oraşe din ţară, în semn de sprijin al Revoluţiei de iasomie şi afirmând că aceasta trebuie să devină un model, ceea ce se pare că a determinat Beijingul să cenzureze cuvântul 'iasomie' pe internet.
‘Încurajăm şomerii şi victimele expulzărilor forţate să participe la manifestaţii, să revendice dreptul la libertate, democraţie şi reforme politice pentru a elimina sistemul partidului unic’, se spune într-un astfel de mesaj.
Aceste mesaje au fost, fără îndoială, postate de disidenţii refugiaţi în străinătate, care îndeamnă la manifestaţii în Beijing, Shanghai, Canton şi în alte zece mari oraşe din ţară.
De când au început protestele în Tunisia, denumite ‘Revoluţia de iasomie’, Beijingul a restrâns acoperirea mediatică a acestor mişcări populare, alimentate de şomaj, de creşterea preţurilor şi de lipsa de democraţie.
Căutările efectuate duminică pe site-ul chinez Weibo (echivalentul lui Twitter) după mesaje care să conţină cuvântul ‘iasomie’ nu au avut niciun rezultat.
Site-ul foarte popularului motor de căutare Baidu a explicat că o asemenea căutare este imposibilă din cauza legilor şi reglementărilor.
Sistemul de cenzurare pe internet în China se numeşte ‘Great Firewall’ (Marele zid informatic). Datorită acestuia, se blochează accesul la site-uri care abordează subiecte sensibile precum Tibetul, drepturile omului sau altele.
SURSA: Agerpres