China ar putea câștiga bătălia economică cu SUA

Analizele și prognozele arată că, de fapt, China va reuși să ajungă pe prima poziție într-un interval cel mult mediu de timp. Războiul din Ucraina reprezintă un avantaj important pentru Beijin în ceea ce privește supremația economică.

Potrivit estimărilor Swiss Re, din 2023, China va începe să se distanțeze substanțial. Economia ar urma să crească cu până la 4,8%, în timp ce Zona Euro va fi în recesiune, la fel ca Regatul Unit al Marii Britanii (UK). În același timp, SUA va crește doar marginal, dacă va crește, iar Japonia își va menține aceeași creștere anemică din ultimii ani, adică în jur de 1%.

Chiar dacă în 2024 este de așteptat ca zona euro să revină pe plus, iar SUA ar putea sări de 1%, China va continua să ia avans substanțial și în 2024, când va crește cu aproximativ 5%.

Cele mai mari probleme le va avea Uniunea Europeană

„Fără a lua în calcul materializarea unor riscuri neanticipate privind stabilitatea financiară, credem că zona euro se va confrunta cu o recesiune mai puternică decât Statele Unite, pe fondul crizei din energie și a creșterii substanțiale a costului vieții, mai ales că mai mulți indicatori relevanți sunt deja în teritoriul recesiunii.

În Statele Unite, politica monetară foarte strictă dusă de FED (n.r. sistemul de bănci centrale al SUA) ar putea arunca economia în recesiune. În orice caz, riscul de instabilitate financiară va face ca declinul să fie mai puternic în ambele regiuni amintite”, scriu cei de la Swiss Re Institute, potrivit studiifinanciare.ro.

Revenirea UE va fi cel mai probabil lentă

Ceea ce este mai îngrijorător este faptul că revenirea, dacă va fi o revenire în viitorul imediat apropiat, aceasta va fi una extrem de lentă și anevoioasă.

„Revenirea va fi cel mai probabil lentă și se va întinde pe termen lung, începând cu 2024. Ne așteptăm ca revirimentul să fie mult mai slab decât cel excepțional, înregistrat după criza COVID, care a fost impulsionat de stimuli fiscali și monetari la scară largă și care a venit și pe fondul creșterii consumului.

Credem că nicio bancă centrală nu va relaxa politica monetară cu excepția situației în care se vor materializa riscuri sistemice severe.

Ne așteptăm, însă, ca guvernele lumii să păstreze stimulii fiscali pentru populație în ciuda inflației ridicate. (…) Recesiunea va afecta avuția și veniturile populației, iar consumul nu va mai putea susține revenirea economică, așa cum s-a întâmplat la precedente crize”, notează sursa citată.