Partidul Comunist Chinez încearcă din răsputeri să convingă armata să nu plece urechea la zvonurile privind o eventuală lovitură de stat, ceea ce ar putea fi tradus, scrie Reuters, ca o stare de febrilitate în sânul partidului aflat la putere în Beijing.
Publicația oficială a armatei a publicat un mesaj către militari, recomandându-le să reziste "ideilor eronate" și să nu se lase perturbați de "bruiaje" sau afectați de zvonuri. Militarilor chinezi li se cere cu această ocazie să rămână total supuși conducerii PCC, Comisiei Militare Centrale și președintelui Hu Jintao.
Totul a început cu demiterea lui Bo Xilai, şeful carismatic, dar foarte controversat al Partidului Comunist din municipalitatea autonomă Chongqing, care pretindea la un loc în Comitetul Permanent al Biroului Politic al CC al PCC. Demiterea ar avea legătură cu fostul viceprimar al Chongqing, Wang Lijun, ex-şef al poliţiei locale.
Luna trecută, Wang Lijun a încercat să-şi găsească refugiu la Consulatul SUA din Chongqing, unde a cerut azil politic. A fost arestat de forţele de securitate imediat după ieşirea din clădirea misiunii diplomatice americane, unde s-a aflat aproape 24 de ore, în absenţa unui răspuns favorabil la solicitarea sa. În prezent, el este vizat de o anchetă, precizează ITAR-TASS.
Potrivit media occidentale şi din Hong Kong, înaltul funcţionar chinez ar fi putut preda părţii americane materiale compromiţătoare referitoare la şeful său, Bo Xilai, precum şi informaţii privind corupţia în eşaloanele de vârf ale puterii şi lupta din interiorul Partidului Comunist Chinez.
În ajun, premierul Wen Jiabao a criticat într-o conferinţă de presă, la încheierea sesiunii parlamentare anuale, conducerea de partid din Chongqing.
‘Filiala de partid şi guvernul din Chongqing ar trebui să-şi revizuiască acţiunile şi să tragă învăţăminte în urma incidentului cu Wang Lijun’, a subliniat Wen Jiabao, remarcând că scandalul legat de acesta a căpătat o rezonanţă internaţională.
Bo Xilai este cunoscut – potrivit AFP – ca artizan al transformării spectaculare a Chongqing, oraş-laborator cu 33 de milioane de locuitori, devenit un pol economic major al Chinei şi prezentat uneori drept cel mai mare centru urban din lume.
Fost ministru al comerţului, care a dus o viguroasă campanie antimafia în fieful său, el este reputat şi pentru că a dorit să reînvie la Chongqing idealul revoluţionar, după 30 de ani de la moartea lui Mao Zedong.
Lovitura de stat, scriu cei de la Epoch Times, ar fi orchestrată de Zhou Yongkang, un înalt oficial din cadrul Partidului Comunist, iar zvonurile tind să pară credibile dată fiind cenzura care pus stăpânire pe internetul chinezesc în foarte scurt timp.
Autorităţile chineze au ordonat restricţionarea unor site-uri de extremă stânga care promovau material propagandistic din timpul lui Mao Zedong, a anunţat miercuri una din paginile de internet vizate, preluată de AP.
Administratorul site-ului Utopia, care a preferat anonimatul, a indicat că i s-a cerut ştergerea articolelor dedicate oraşului Chongqing, după demiterea fostului secretar al Comitetului Municipal al Partidului Bo Xilai, implicat în fapte de corupţie şi considerat un demn adept al ‘Revoluţiei culturale’ a lui Mao Zedong.
Sursa a indicat că au fost modificate sau închise pagini care postau comentarii împotriva economiei de piaţă, a reformelor economice de tip occidental sau care emiteau opinii critice la adresa actualei conduceri de la Beijing.
Bo Xilai a fost felicitat de mai multe site-uri de extremă stânga pentru că se conformează moştenirii lăsate de părintele Republicii Populare Chineze.
Pe de altă parte, uneia din cele mai populare pagini de internet chineze, Weibo, i s-a interzis să mai posteze informaţii referitoare la Bo Xilai şi la Chongqing. Contactat telefonic de AP, un cunoscut comentator politic, Sima Nan, a indicat că un lector universitar a fost demis iar altul retrogradat, după toate probabilităţile ca urmare a unor critici la adresa guvernului, postate pe Weibo.