Dar Jin Liqun, preşedintele China Investment Corporation (CIC), cel mai mare fond de investiţii deţinut de statul chinez, a dat de înţeles că un ajutor din partea Chinei nu este total exclus.
"Ţările europene sunt puse în faţa unor provocări mari, dar este încurajator să văd că o parte din liderii europeni depun eforturi mari pentru a rezolva problemele cu care se confruntă", a spus Liqun, într-un interviu acordat CNBC, despre cum vede el situaţia din Europa şi care ar putea fi rolul Chinei în acestă situaţie.

"China este o ţară în curs de dezvoltare, o ţară cu un venit încă scăzut, iar rezervele valutare pe care cu greu le-a acumulat sunt importante pentru economia chineză. Dar ţara noastră ar putea avea o abordare pozitivă faţă de criza datoriilor suverane din Europa şi aş spune chiar că ar fi pregătită să facă orice este necesar dacă ţările europene vin cu un program credibil şi convingător pentru a ieşi din această situaţie dificilă. Astfel s-ar creat oportunităţi de afaceri, nu numai pentru investitorii chinezi, ci şi pentru cei din alte părţi ale lumii", a spus oficialul.

Întrebat dacă există posibilitatea ca ţările mai slabe să se trezească în afara zonei euro, Liqun a spus că "orice este posibil", dar a adăugat că atâta timp cât marile economii din zona euro înţeleg cât de mare este miza şi rolul lor în uniunea monetară, vor face tot ce le stă în putinţă pentru a preveni un astfel de scenariu.

Preşedintele CIC a mai spus că nu are niciun fel de restricţii geografice, fiind dispus să investească în orice ţară în care există oportunităţi şi în care poate găsi parteneri buni de afaceri, dispuşi să primească CIC şi China.