Activitatea economică a Chinei provoacă îngrijorări. Cresc temerile că s-ar putea contracta în T2
Astfel, vânzările de retail, principalul indicator al activităţii de consum al ţării ce intrase deja în declin în martie, au scăzut cu 11,1% anual, comparativ cu o estimare de declin cu 6,6% a economiştilor chestionaţi de Bloomberg.
Simultan, producţia industrială, aflată la baza redresării economice rapide a Chinei de pe urma şocului iniţial al coronavirusului şi aşteptată să crească uşor în pofida restricţiilor recente, a scăzut cu 2,9%.
Ultimele date reprezintă cel mai elocvent semn al impactului economic
Ultimele date reprezintă cel mai elocvent semn al impactului economic în creştere al strategiei Chinei privitoare la coronavirus. Eliminarea infecţiilor reprezintă o prioritate pentru preşedintele Xi Jinping în condiţiile în care acesta vizează asigurarea unui al treilea mandat în acest an, potrivit bloomberg.com
Trebuie menționat că o serie întreagă de oraşe şi milioane de locuitori ai Chinei au fost plasaţi în lockdown complet sau parţial ca parte a unei politici aşteptate a avea ramificaţii profunde pentru lanţurile globale de aprovizionare.
În acest context, biroul de statistică al Chinei a anunţat că se aşteaptă ca economia ţării să consemneze o îmbunătăţire în mai şi că o redresare a consumului se va accelera.
Fu Linghui, purtător de cuvânt al biroului, a explicat că țara sa face constant eforturi pentru reluarea producţiei în zonele afectate de coronavirus. Potrivit informațiilor oferite Fu Linghui, economia Chinei va menţine un trend relativ solid în trimestrul al doilea.
PIB-ul chinez a avansat cu 4,8% anual în primul trimestru. Guvernul ţinteşte o creştere de 5,5% pentru acest an, cea mai scăzută ţintă oficială din trei decenii. Economiştii şi-au redus deja estimările de creştere pentru trimestrul doi, potrivit Financial Times.
Analiştii băncii australiene ANZ şi-au menţinut o ţintă de creştere de 5% pentru 2022, estimând că stimulentele vor „compensa slăbirea activităţii economice din ultimele două luni”. Aceştia s-au declarat însă „pesimişti cu privire la perspectivele pe termen mediu ale Chinei“, având în vedere aşteptările ca măsurile de susţinere să fie retrase anul viitor.
Amintim că banca centrală a Chinei s-a abţinut săptămâna trecută de la a reduce dobânzile în pofida dovezilor în creştere privitoare la o încetinire puternică a creşterii economice, lucru care sugerează că strategii ar putea fi îngrijoraţi de deprecierea monedei locale şi ieşirilor de capital, conform sursei menționate.