China, detinatoarea celei mai mari rezerve valutare la nivel mondial, ar putea juca un rol major in calmarea „furtunii” financiare internationale, fata de care este in mare parte protejata.
Premierul Wen Jiabao, care a promis sa se alature efortului marilor economii pentru stoparea celei mai grave crize financiare de la marea depresie pana in prezent, a declarat ca cea mai importanta contributie pe care tara sa o poate aduce este pastrarea viguroasa a celei de-a patra economii mondiale. In acest sens, China a redus rata dobanzii de doua ori in ultimele 12 luni, incluzand actiunea de miercuri, efectuata cot la cot cu Federal Reserve, Canca Cenltral Europeana si Banca Angliei.
Totusi, sunt numeroase speculatiile potrivit carora Beijingul ar putea de asemenea sa contribuie cu un vot de incredere prin pastrarea rezervelor sale vaste de valuta si chiar sa cumpere mai multa, pentru a ajuta finantarea necesara iesirii din criza a sistemului financiar din SUA, care este momentan in derulare.
„Spre binele unei relatii de lunga durata intre China si SUA, de dragul prezentarii u nei imagini tot mai bune a CHinei pe plan international, cred ca aceasta tara ar trebui sa-si declare suportul pentru dolarul american si sa cumpere titluri de trezorerie”, a declarat Tao Xie, expert in relatiile dintre China si SUA, profesor al Universitatii de Relatii Economice Internationale din Beijing.
Pe de-o parte, daca ar face acest lucru, totul ar fi in interesul Chinei, care detine in SUA circa doua treimi din cele 1,81 trilioane de dolari, rezerve valutare. „Rezerva valutara in dolari este „tinuta captiva”, dar abandonarea acesteia nu este in interesul nimanui”, a declarat consilierul guvernamental pe probleme de finante, Ding Zhijie.
Pe de alta parte, exista un puternic curent de opinie in randul raddul oficialilor chinezi, potrivit carora SUA este singura vinovata pentru situatia delicata prin care trece.
Criza financiara internationala a avut pana acum un impact redus asupra Chinei. Departe de a depinde de afluxul de capital, China este un urias exportator de economii, sistemul sau financiar are suficienti bani lichizi, iar controlul capitalului o apara de influxurile volatile.
Cu toate acestea, ingrijorarile cresc in China din pricina daunelor colaterale aparute in privinta legaturilor economice internationale. Cresterea vanzarilor in domeniul auto s-a temperat la procente cu o singura cifra, in timp ce transaxtiile imobiliare in marile orase aproape ca stagneaza, pe masura ce populatia asteapta ca preturile sa scada simtitor. Mai mult, patru producatori majori de otel din China au decis sa reduca productia cu 20%, pentru a putea mentine pretul la nivelul actual.
Sursa: IHT