Există "câteva surse demne de încredere în general" care indică că un cumpărător chinez a încercat să obţină secrete de la trei directori ai Renault, care au fost suspendaţi săptămâna aceasta de producătorul auto francez (deţinut în proporţie de 15% de statul francez).

Carayon susţine că afirmaţia sa se bazează pe ‘surse demonstrate, diverse şi demne de încredere’, dar a refuzat să dea mai multe amănunte.

Joi, ministrul francez al industriei, Eric Besson, a afirmat că expresia ‘război economic’ pare uneori deplasată, dar în cazul Renault ea este ‘potrivită’.

Afacerea de spionaj industrial care zguduie producătorul auto Renault şi care a dus la suspendarea a trei cadre de conducere ‘este serioasă şi face parte din noţiunea de război economic’, a apreciat ministrul, care a cerut serviciilor de resort din cadrul ministerului pe care îl conduce să ia măsuri pentru întărirea măsurilor de protejare a secretului de stat.

Refuzând să detalieze faptele privind afacerea de la Renault, invocând prezumţia de nevinovăţie, Eric Besson a declarat că măsura de suspendare a celor trei cadre din grupul acuzat ‘a fost luată ca măsură de temporară de prevedere. Se pare că problema se referă la automobilul electric şi nu vreau să spun mai mult’, a afirmat oficialul francez.

Pentru moment, compania Renault refuză să dea publicităţii cel mai mic detaliu privind acest incident, motivând că se desfăşoară o anchetă internă, dar un purtător de cuvânt al companiei s-a referit miercuri la ‘fapte grave’, precizând că nu a fost încă formulată o plângere oficială în justiţie.

Conform unor surse apropiate anchetei, ancheta internă se pare că a permis să dovedească faptul că informaţii care afectează interesele companiei, au fost transmise în exterior.

Una dintre persoanele implicate face parte din comitetul de direcţie al Renault, iar un altul lucrează la programul de vehicule electrice, programul de avangardă al constructorului francez.

La mijlocul anului, Renault va comercializa două modele de vehicule electrice, berlina Fluence şi utilitara Kangoo Express.

Gama de vehicule electrice a constructorului francez de autovehicule, partener al companiei japoneze Nissan, va mai include şi alte două modele : vehiculul de mici dimensiuni Twizy şi mica berlină Zoe, care ar trebui să fie comercializate în al doilea semestru al anului în curs şi la jumătatea lui 2012.

O sursă apropiată companiei a declarat miercuri pentru Reuters că ‘sunt implicaţi oameni cercetaţi pentru spionaj industrial. Este o problemă care durează deja de câteva luni. Renault este victima în această poveste. Grupul este puţin îngrijorat de programul referitor la automobilele electrice, dar speră că poziţia sa de lider în domeniu nu va fi ameninţată’, a explicat sursa.
SURSA: Agerpres